Vliegtuig stort neer op huis

Niemand zag crash aankomen

Niemand zag crash aankomen

Foto: ap, reuters, ds-infografiek

WASHINGTON - Bij een vliegtuigongeluk in de Amerikaanse staat New York zijn donderdagavond alle 49 inzittenden van het toestel om het leven gekomen. Naast 44 passagiers waren er vier bemanningsleden plus een 'off-duty' piloot aan boord. Op de grond viel één dode.
Het toestel, een Q400 Bombardier met 74 zitplaatsen, had ruim twee ton brandstof aan boord en explodeerde blijkbaar op het moment dat het op het huis terechtkwam, zeiden de plaatselijke autoriteiten.

De crash voltrok zich in slecht weer. Het sneeuwde licht en het was mistig. Of de weersomstandigheden tot het ongeluk hebben geleid, valt nog niet te zeggen.

Volgens een website die de radioboodschappen tussen het vliegtuig en de verkeerstoren oppikte verliep de communicatie tussen de vrouwelijke piloot en de verkeersleiders tot vlak voor de crash normaal.

Geen paniek

Niemand liet enige bezorgdheid blijken toen de bemanning het verzoek kreeg ter voorbereiding op de landing in Buffalo op een hoogte van zevenhonderd meter te gaan vliegen. Toen de verkeersleiders een minuut later weer contact zochten lukte dat niet.

En toen een vliegtuig in de buurt desgevraagd meldde geen Continental-toestel te zien, waarschuwde de verkeerstoren de autoriteiten op de grond. Daarna werd gezegd dat het toestel kennelijk acht kilometer voor de luchthaven was gecrasht.

De bewoners van het gebied zijn gewend aan de herrie van laag overvliegende vliegtuigen, maar getuigen zeiden meteen te hebben gehoord dat dit toestel meer lawaai maakte dan normaal, sputterde en vreemde geluiden maakte. Een getuige zei dat het ongewoon laag vloog en dat de linkervleugel enigszins omlaag hing.

11 september

Een van de dodelijke slachtoffers aan boord van het vliegtuig is een vrouw van wie de echtgenootomkwam bij de aanslagen van 11 september 2001 in New York.

'We weten dat ze op het vliegtuig zat', aldus Sue Bourque, die haar zus Beverly Eckert opwachtte op de luchthaven van Buffalo. 'Nu is ze bij hem', zo verwees ze naar Eckerts echtgenoot, die een van de honderden doden was in het WTC in New York.

Eckert was medevoorzitster van 'Voices of Sept. 11', een organisatie die ijvert voor de oprichting van een commissie die onderzoek moet doen naar de fouten die de inlichtingendiensten hebben gemaakt in de aanloop naar de aanslagen.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees