Katholieke Scouts hebben nieuwe naam

Katholieke Scouts hebben nieuwe naam

Foto: bdw

Scouts & Gidsen Vlaanderen is de nieuwe naam van het Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen (VVKSM). Dat besliste de Verbondsraad, de algemene vergadering van het VVKSM, zaterdagnamiddag.

In 2007 bestaat scouting wereldwijd honderd jaar. Het voorbije jaar stonden de Vlaamse scouts stil bij de identiteit van de scouts- en gidsenbeweging in de moderne samenleving. Een nieuwe naam voor de vereniging was daar een onderdeel van.

Uit de resultaten van een eerder groepsleidingscongres was al gebleken dat scouts en gidsen levensbeschouwing een wezenlijk onderdeel vinden van de visie en methode van scouting (94,6 pct), ze vinden en noemen zich gelovig (44,5 pct), christelijk (28,8 pct), katholiek (13,98 pct) of niet-gelovig (11,6 pct). Ze kiezen in het pedagogisch aanbod voor een christelijk geïnspireerde zingeving (66,9 pct), maar men wil zich ook pluralistisch opstellen (81 pct). De groepsleiding liet verstaan hun Vlaams-zijn veeleer sociaal dan politiek te willen invullen.

Met de nieuwe naam geeft de jeugdbeweging uitdrukking aan haar open karakter. De spirituele dimensie wordt niet langer weergegeven via de naam, maar het zingevend aanbod blijft -op aangeven van het congres- gebaseerd op een christelijke inspiratie. Dat belet niet dat andere overtuigingen als gelijkwaardig worden beleefd.

Overigens betekent de naamsverandering niet meteen een samensmelting met FOS Open Scouting. VVKSM is in Vlaanderen de grootste scoutsvereniging en telt 72.000 leden en leiding.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees