'Ik weet niet of ik dat inhoudelijk aankan'

Freya laat briefje met twijfels rondslingeren

Freya laat briefje met twijfels rondslingeren

De twijfels van Freya Van den Bossche. rr

Caroline Gennez krijgt als toekomstig SP.A-voorzitter het nodige krediet, het draagvlak voor Freya Van den Bossche als fractieleider is een heel stuk kleiner. Van den Bossche zelf twijfelde aan haar inhoudelijke capaciteiten en zag een probleem in haar relatie met Frank Vandenbroucke.
Afgelopen maandag werd het partijbureau van de SP.A met een dictaat geconfronteerd. Vooraf hadden Johan Vande Lanotte en Patrick Janssens de krijtlijnen getrokken. Vande Lanotte zou ontslag nemen als voorzitter ten voordele van Caroline Gennez. Freya Van den Bossche kreeg het vooruitzicht van het fractieleiderschap in de Kamer.

De aangekondigde personeelswissels werden op zijn zachtst gezegd met de nodige reserves aangehoord. 'Het draagvlak voor Freya Van den Bossche is beperkt', zo gaf een bron toe. Van den Bossche zat nauwelijks een dag in het parlement. Bovendien wacht haar de aartsmoeilijke taak om als gewezen Begrotingsminister en vicepremier op een geloofwaardige manier oppositie te voeren.

Er was sprake van wrevel, zeker bij Bruno Tobback, die zichzelf ook wel als fractieleider zag. Tobback, die zich wellicht de roemrijke oppositierol van zijn vader herinnerde (1981-1987), stipte aan dat zijn uitslag in Leuven ook wel mocht worden gezien. In tegenstelling tot Van den Bossche reed de Leuvenaar als minister bovendien een minder hobbelig parcours. 'We hebben om 101 redenen verloren. Maar het verlies aan geloofwaardigheid van onze bestuurders was er een van', klinkt het bij verschillende SP.A'ers.

Briefje

De keuze voor Van den Bossche verraadt ook een zeker gevoel van schuld. Binnen de partij voelen velen aan dat de getalenteerde politica door omstandigheden te snel voor de leeuwen werd gegooid. Haar temperament, haar intelligentie en haar gevoel voor debat zijn trouwens van goudwaarde voor een oppositieleider.

Vreemd genoeg twijfelde de aftredende minister zelf aan haar capaciteiten. In een handgeschreven kattenbelletje - dat gewoon rondslingerde in de zaal waar de persconferentie plaatsvond - probeerde ze Vande Lanotte tijdens het partijbureau van gedachten te laten veranderen. Van den Bossche zag zich inhoudelijk onvoldoende gewapend om het oppositieleiderschap op te nemen. Ook familiaal leek het een heikele klus te worden. Ten slotte wilde ze eerst de relatie met Frank Vandenbroucke, vice-minister-president in de Vlaamse regering, uitklaren.

'Het is totaal onfatsoenlijk dat jullie dat papiertje hebben gejat', reageert Van den Bossche. 'Ik aarzelde inderdaad, omdat ik in de eerste plaats een goede moeder wil zijn en niet wist of het allemaal combineerbaar is. Bovendien is het niet evident om federaal oppositie te voeren, terwijl we ons Vlaams in de meerderheid loyaal willen opstellen. Die moeilijke houding van de partij wilde ik met Vandenbroucke verder bespreken.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S