Fit & Gezond

Als een vrouw haar man heeft, neemt haar libido af

Als een vrouw haar man heeft, neemt haar libido af

Foto: © Fotografie Vandevin

Het libido van een vrouw neemt af zodra ze ,,haar man te pakken heeft". Want volgens de Sunday Times daalt bij jonge vrouwen die een vaste relatie hebben de behoefte aan regelmatige seks al snel met zo’n vijftig procent. Bij mannen ligt dat anders: bij hen neemt de seksuele appetijt zelfs na 40 jaar huwelijk niet of nauwelijks af.

Tot die conclusie, die indruist tegen de stelling dat de moderne vrouw op seksueel gebied gelijkheid met de man heeft bereikt, kwamen onderzoekers aan de Duitse Hamburg-Eppendorf-universiteit. ,,Seksuele motivatie bij vrouwen staat gedurende de eerste maanden van een relatie op gelijke hoogte met die van de partner, maar neemt vervolgens gestaag af", zegt medisch psycholoog Dietrich Klusmann, die het onderzoek leidde en zo’n 500 koppels ondervroeg.

Bij mannen blijft de motivatie op peil gedurende de volledige duur van de relatie. Volgens Klusmann raakt het vrouwelijke libido al een jaar na het begin van een vaste relatie in vrije val. Waar 60 procent van de dertigjarige vrouwen die aan een relatie zijn begonnen in die eerste fase vaak seks wil, daalt dat percentage na vier jaar tot de helft en na 20 jaar tot nauwelijks 20 procent.

Man geïnteresseerd houden

De onderzoeker, die zijn bevindingen deze week publiceert in het tijdschrift Human Nature, schrijft dat toe aan het feit dat een vrouw, wanneer ze eenmaal haar partner heeft gevonden, zuinig is met haar seksuele gunsten om hem geïnteresseerd te houden. Mannen daarentegen blijven seksueel actief om zo hun partner tevreden en rivalen op afstand te houden.

Er zijn volgens Klusmann slechts weinig manieren op dat dalende vrouwelijke libido op te vijzelen, maar enige afstand kan wel helpen. Letterlijk dan, want als een vrouw gedurende een bepaalde periode apart gaat leven, neemt haar seksuele belangstelling weer toe. Ook vrouwen met een partner die een hoger opleidingsniveau heeft, blijven vaak werk maken van de seksuele kant van de relatie, volgens de onderzoeker omdat zij beseffen dat hun man ook een ,,waardevolle partij" is voor andere vrouwen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees