François Duval wint als eerste Belg WK-rally

François Duval wint als eerste Belg WK-rally

Foto: belga

De Belg François Duval heeft voor het eerst in zijn loopbaan en als eerste Belg in de geschiedenis een WK-rally gewonnen. De jonge Waal schreef zondag de rally van Australië op zijn naam. De wedstrijd in Australië was de zestiende en laatste manche van het seizoen.

Na het uitvallen van de Noor Petter Solberg zaterdagochtend kwam Duval aan de leiding. Na de laatste proef ging hij als eindwinnaar over de eindmeet met een voorsprong van 52,9 seconden op de Fin Harri Rovanpera en 1:33 op de Oostenrijker Manfred Stohl. De Franse teamgenoot van Duval, Sebastien Loeb, die al op de eerste dag crashte, was al verzekerd van de wereldtitel.

Duval kon profiteren van het uitvallen van de drie tenoren van het seizoen: Loeb, Marcus Gronholm en Petter Solberg. Voor Duval, die nog geen contract heeft voor volgend seizoen, betekent deze zege alvast een opsteker voor de toekomst.

Vooral dan na een chaotisch seizoen waarin hij verder nog drie tweede plaatsen behaalde. In de eindstand legt Duval, die na een schorsing door zijn team twee wk-manches aan de kant moest blijven, net zoals in 2004, beslag op de zesde plaats.

,,Zege die goed valt"

Voor Guy Fréquelin, directeur van Citroën Sport, valt de zege van François Duval op een goed moment. Na een lastig seizoen is de eerste zege van de jonge Belg heel welkom in zijn zoektocht naar een plaatsje voor volgend seizoen.

Deze zege van Duval moet je heel wat plezier verschaffen?
Guy Fréquelin: ,,Ik ben echt heel tevreden voor François en voor Sven, want ze hebben een oeilijk seizoen gehad. Eerst was er François met Stéphane (Prévot). Sinds hij twee wedstrijden aan de kant werd gezet en hij is teruggekeerd met Sven, is er een andere geest te voelen. Ik heb hem uitgelegd dat hij zich niet genoeg integreerde, dat hij niet genoeg werkte, dat hij zich niet interesseerde voor zijn werk en voor wat we doen. Ik denk dat hij het begrepen heeft. Sven, die meer open en extravert is dan Stéphane, heeft François veel geholpen om te communiceren. Het probleem is dat een piloot en een co-piloot niet meer kunnen functioneren als koppel, als de piloot geen vertrouwen meer heeft in de co-rijder, en omgekeerd. De scheiding was onafwendbaar".

Was de invloed van Sven Smeets belangrijk?
A: ,,Sven is waarschijnlijk een hulp geweest bij de betere integratie van François in het team. En daarna bij de betere resultaten. Ik kan François het voordeel van de twijfel geven bij de laatste fout die hij maakt in Corsica, te maken met het feit dat hij een voedselvergiftiging had. Sinds hij is teruggekomen, behaalde hij een tweede plaats in Duitsland, in Catalonië, en in Corsica tot zijn fout, én hij wint hier. Dat getuigt van potentieeel, van het feit dat hij begrepen heeft dat hij moet nadenken. Dat het moeilijk was om Sebastien te kloppen. Vanaf dat moment denk ik dat hij ook heeft begrepen dat we vertrouwen in hem hebben, en dat het nodig was dat hij ons vertrouwde. Onze contacten zijn nu compleet anders".

Kan dit resultaat een gunstige invloed hebben voor de toekomst van Duval ?
A: ,,Het is zeker dat deze zege op het goede moment valt. Het zal ondanks dat echter niet gemakkelijk worden, in de wetenschap dat Peugeot stopt en wij ook in 2006. En naar ik hoor, zou Skoda overstappen naar een privé-renstal met een sponsor. Het aantal officiële constructeurs voor 2006 ligt enorm laag. Niettemin valt deze zege wel goed om een boost te geven aan François".

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.