Volgens procureur is Vaessen de verdachte

Volgens procureur is Vaessen de verdachte

Foto: belga

HASSELT - De Hasseltse procureur des konings Marc Rubens noemt het gedrag van de verdachte Noël Vaessen wansmakelijk in het fraudedossier, waarbij werkingskredieten van de marine verduisterd zijn door een carrousel van valse facturen.
,,Vaessen, een collega en een ondernemer uit Hechtel-Eksel zijn de drie, die het systeem ontwikkeld hebben. Er is 85 miljoen oude Belgische franken verduisterd, waarvan een bedrag van 40 miljoen frank (circa 1 miljoen euro) nog onvindbaar is.''

,, Vaessen, die indertijd adviseur van prins Laurent en zijn vertrouweling was, heeft zijn positie misbruikt. Het is de verdedigingsstrategie van Vaessen om nu alles in de schoenen van prins Laurent te schuiven, terwijl hij de verdachte is'', aldus Rubens.

Vaessen heeft onder meer 183.000 euro geïnvesteerd in zijn boerderij in de Ardennen.

De Croo verdedigt Laurent

Ook Kamervoorzitter Herman De Croo neemt de verdediging van de prins op zich. Volgens de Kamervoorzitter is Laurent het slachtoffer van zijn voormalige adviseur, die hem mee in zijn val probeert te sleuren. ,,Waarom komt dat nu uit, enkele weken voor het proces, waar anderen worden vervolgd?", vraagt De Croo zich af op de VRT-radio.

Volgens De Croo wist de prins niets af van de herkomst van het geld dat indertijd werd gebruikt voor de werken aan zijn villa. De beschuldigden hebben de werken misbruikt om zich te verrijken, vindt hij. ,,Als je met een grote geut een klein potje wil vullen, dan loopt er veel over'', dixit De Croo.

Op het VRT-journaal stelde De Croo dat hij aan polsen van staatshoofden die hij op bezoek heeft gekregen, duurdere horloges heeft gezien dat aan die van de prins.

,,Laurent wel degelijk op de hoogte''

Meester Tom Van Maldergem, advocaat van gewezen adviseur van prins Laurent Noël Vaessen, heeft geen reden om te twijfelen aan wat zijn cliënt zegt in het fraudedossier rond gelden van de marine. Kolonel Vaessen, verdachte in dit dossier, blijft erbij dat de prins wist dat de gelden via fraude van de marine afgewend zijn.

,,Mijn cliënt heeft absoluut niet de bedoeling zijn rol in het dossier te verdoezelen. Ik twijfel niet aan de verklaring van Vaessen omdat er ook een vertrouwensrelatie is tussen advocaat en cliënt'', klinkt het. ,,Er zijn ook elementen in het strafdossier die de indruk geven dat hetgeen Vaessen zegt niet van iedere geloofwaardigheid ontdaan is'', zegt Van Maldergem. De correctionele rechtbank moet de zaak onderzoeken, aldus de advocaat.

Het is nog niet duidelijk of de prins als getuige gedagvaard zal worden. ,,Theoretisch bestaat de mogelijkheid hem als getuige te dagvaarden. De beslissing is nog niet genomen, maar dat kan de komende dagen veranderen'', besluit Van Maldergem.

Premier wil dat politici geen commentaar geven

Premier Guy Verhofstadt vindt het niet gepast dat politici inhoudelijke commentaar geven op de affaire waarin prins Laurent in opspraak komt. Verklaringen over de grond van de zaak komen het gerecht toe, reageert de woordvoerder van de premier desgevraagd op de uitlatingen van De Croo.

De premier verstuurde gisteren een mededeling waarin hij stelde dat de regering de uitkomst van de strafzaak in Hasselt afwacht. Niettemin heeft de regering zich inmiddels via de Defensieminister André Flahaut burgerlijke partij gesteld en zal ze een vordering instellen om de gebeurlijke schade die de staat geleden heeft te verhalen tegenover al de begunstigden van de fraude. Verhofstadt wees er ook op dat er geen immuniteit geldt voor de prins.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees