Stroompannes rond Sportpaleis niet veroorzaakt door evenementen

ANTWERPEN - De stroompannes in de buurt rond het Antwerpse Sportpaleis hebben niets te maken met de evenementen in het Sportpaleis. Dat zegt stroomleverancier Eandis woensdag. ,,Het Sportpaleis zit op een apart stroomcircuit'', verzekert Eandis-woordvoerder Jean-Pierre Blomme.
De laatste week kampten enkele honderden gezinnen vier maal met een stroompanne van een paar uur. De oorzaak ligt bij beschadigde ondergrondse leidingen, aldus Eandis.

,,Het heeft de laatste week aanhoudend geregend waardoor het water diep in de bodem trok. Onderzoek wijst uit dat de leidingen al langer beschadigd waren. Maar enkel als een blote kabel in contact komt met water doet zich een kortsluiting voor en komt de buurt zonder stroom te zitten'', zegt Blomme.

,,De beschadigingen zijn niet zozeer het gevolg van slijtage, dan wel van menselijke activiteiten, als het heraanleggen van voetpaden. De isolatiemantel van de kabels brokkelt af of krijgt barstjes, onmogelijk om zoiets preventief op te sporen.''

Eandis zet momenteel permanent herstellingsteams stand-by om bij problemen meteen in te grijpen. De stroomleverancier kan evenwel niet garanderen dat de buurt bij aanhoudend regenweer niet weer zonder stroom komt te zitten.

Eandis engageert zich wel om het stroomnet rond het Antwerpse Sportpaleis vanaf volgend jaar te versterken. Die maatregel komt er hoofdzakelijk omdat de horeca in de buurt almaar uitbreidt en dus meer vermogen vraagt.

De buurt van het Sportpaleis heeft bovendien dubbel pech. Een kortsluiting op een middenspanningsnet is erg snel te herstellen omdat de stroom vanuit een centraal punt naar de huiskamers vertrekt. ,,Jammer genoeg heeft de buurt een laagspanningsnet waarbij de voedende kabels rechtstreeks de woonhuizen binnen gaan. Metingen moeten het lek lokaliseren alvorens de kabel opgegraven en hersteld kan worden. Erg tijdrovend allemaal.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees