,,Vlaanderen roept onafhankelijkheid uit''

Nepuitzending RTBF zet het land op zijn kop

Een protestactie als reactie op de zogenaamde onafhankelijkheid van Vlaanderen aan het paleis

BRUSSEL - De Franstalige RTBF-zender La Une heeft zijn programma’s woensdagavond onderbroken voor een speciale uitzending waarin werd aangekondigd dat Vlaanderen de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Het ging om een nepuitzending van de Franstalige openbare omroep.
Tijdens de uitzending, die werd voorgesteld als een live-verslag, werd gemeld dat koning Albert II het land verlaten zou hebben om zijn onvrede te tonen over deze "unilaterale beslissing" van Vlaanderen. Jean-Marie Dedecker werkte mee aan de uitzending door een interview te geven, net als José Happart, de voorzitter van het Waalse parlement en enkele andere politieke figuren.

Tussen 20.30 en 21.00 uur werd de redactie van de Franstalige omroep RTBF overspoeld met telefoontjes. De telefooncentrale raakte snel oververzadigd na de "docu-fictie" waarin de onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen in scène werd gezet.

De persdienst van de Franstalige openbare omroep kreeg tijdens de uitzending niet alleen een stortvloed van telefoontjes van Franstalige en Vlaamse kranten, maar ook van de buitenlandse pers. Ook de website van de RTBF lag woensdagavond - waarschijnlijk door de toevloed aan surfers - een tijdje plat.

De RTBF verduidelijkt dat de uitzending al maanden in voorbereiding was en dat de reacties op de uitzending de kracht van televisie en van het thema aantonen. De uitzending werd gevolgd door een debat met daarin ook een reeks Nederlandstalige politici zoals onder meer Pieter De Crem (CD&V), Geert Lambert (Spirit) en Guy Vanhengel (VLD).

Nogal wat politici reageren kritisch op de uitzending. Zo sprak Didier Seeuws, woordvoerder van premier Guy Verhofstadt, van "een misplaatste grap". Defensieminister André Flahaut sprak van een "schandalige" uitzending.

Yves Thiran, hoofd informatie van de RTBF, legde uit dat de uitzending bedoeld was om het grote publiek te betrekken bij het debat over de toekomst van België. Pas na ongeveer een half uur verduidelijkte de RTBF dat het om een fictieve uitzending ging.

Raad van bestuur

De fictieve uitzending zal aan bod komen op de volgende raad van bestuur van de Franstalige openbare omroep. Dat heeft Jean-François Raskin, voorzitter van de raad van bestuur bij de RTBF woensdagavond aangekondigd.

Volgens Raskin gaat het om het evalueren van de reden waarom de openbare omroep heeft gekozen voor die specifieke aanpak waarbij de onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen onaangekondigd in scène werd gezet. Daarnaast wil Raskin ook de impact van een dergelijke aanpak nagaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees