'Boetes voor door rood licht rijden niet correct'

'Boetes voor door rood licht rijden niet correct'

Foto: marc herremans

HASSELT - De Hasseltse politierechter heeft alle zaken geschorst van weggebruikers die werden gedagvaard omdat ze door het rode verkeerslicht reden. Hij doet dat nadat advocaat Patrick Verachtert erop wees dat niet elke overtreder gelijk wordt behandeld.
Voor rijden door een rood verkeerslicht kan een weggebruiker een onmiddellijke inning van 150 euro krijgen of worden gedagvaard.

'Het kan niet dat iemand voor eenzelfde inbreuk 150 euro betaalt, terwijl de andere datzelfde bedrag én een fiscale bijdrage én de gerechtskosten moet betalen, een bedrag dat neerkomt op minstens 500 euro. Bovendien moet de advocaat nog worden betaald en komt dergelijke veroordeling op een strafblad te staan', zegt meester Verachtert in Het Belang van Limburg.

De politierechter wil de kwestie bij het grondwettelijk hof aankaarten. Daarom zijn alle zaken geschorst totdat het hof duidelijkheid heeft gegeven.

Hij volgt daarmee advocaat Verachtert die stelt dat de ongelijke behandeling in strijd is met het gelijkheidsbeginsel van de rechtspraak.
Corrigeer

MEER NIEUWS