Bewegen en meer groenten strijdmiddel tegen suikerziekte

Bewegen en meer groenten strijdmiddel tegen suikerziekte

Inge Vervotte heeft op een diabetesbeurs in Gent een gezonde maaltijd klaargemaakt samen met aan diabetes lijdende bv’s. Foto: fvv

Vandaag is het Werelddiabetesdag. Naar schatting een half miljoen Belgen lijdt aan de ziekte en de helft van hen weet het niet eens, zegt professor Chantal Mathieu (KULeuven), voorzitter van de Vlaamse Diabetes Vereniging.

Vlaams minister van Volksgezondheid Inge Vervotte maakt tweemaal 30.500 euro vrij voor een campagne rond gezonde voeding en lichaamsbeweging. Enerzijds wil ze meer bekendheid geven aan de bijgestelde voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG). Die driehoek geeft aan wat we vanaf 6 jaar gemiddeld per dag zouden moeten eten om gezond te blijven en werd onlangs één laag rijker: die van de lichaamsbeweging.

Via advertenties in allerlei media en via de preventiewerkers van de LOGO’s (lokaal gezondheidsoverleg) wil ze het grote publiek en de schoolgaande jeugd warm maken voor meer lichaamsbeweging.

Dat is nodig, zegt professor Mathieu, want de leeftijd waarop diabetes type 2 optreedt, daalt almaar. ,,Wij noemen het niet langer ouderdomsdiabetes. Omdat we steeds dikker worden en minder bewegen, is de leeftijd van de patiënten bij ons al gezakt tot 20 jaar In de VS zijn er zelfs al kinderen met type 2 diabetes".

Een laatste telling schatte het aantal diabetici in België op 300.000, maar dat zijn er intussen zeker al zeker een half miljoen geworden, zegt Mathieu. 9 op 10 lijdt aan type 2-diabetes. Onbehandelde diabetes kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen: hartproblemen, blindheid, nierfalen en voetamputatie.

Behalve beweging, spoort de Vlaamse overheid de burger ook aan tot gezonder koken. Een bevraging van de VLAM leert dat we dagelijks amper de helft van de vereiste portie groenten en fruit (idealiter 300 gram groenten en twee stuks fruit) binnenkrijgen. Tijdsgebrek, losse eettijden, kant-en-klare maaltijden, impulsaankopen en buitenhuis eten zijn de grote boosdoeners. In 2006 wil Vervotte daarom een brochure aan de man brengen waarin per seizoen de groenten worden opgesomd, met vermelding van hun vitaminen en voedingswaarde. De brochure wil focussen op inheemse en ook wel vergeten groenten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees