Zwaardere straf voor serieverkrachter die vrouwen verdoofde

GENT - Het hof van beroep in Gent veroordeelde een 55-jarige man uit Sint-Martens-Latem maandag tot vijf jaar gevangenisstraf en tien jaar terbeschikkingstelling van de regering voor de verkrachting van zeventien vrouwen. In eerste had de man alleen vijf jaar cel gekregen, tot ongenoegen van de slachtoffers. Hij moet ook een boete van 27.500 euro en bijna 200.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

llc

De beklaagde bedwelmde de vrouwen met een cocktail van verdovende middelen, misbruikte hen urenlang en filmde de verkrachtingen. De serieverkrachter pleegde de meeste cijfers in de zomer van 2004, in september van dat jaar werd hij aangehouden.

,,Hij gaf hij zich uit als een succesvol zakenman, een professionele fotograaf of een ervaren salsaleraar'', zegt meester Stefaan Vanhecke, die veertien slachtoffers vertegenwoordigde. ,,Via een datingsite en op chatboxen vond hij zijn slachtoffers. Hij nam hen mee naar zijn huis voor een afspraakje of een etentje, en deed onder meer rohypnol in hun drank.'' De politie vond bij de beklaagde talrijke video's en foto's van de verkrachtingen, waarbij de vrouwen willoos en levenloos verkracht werden. De speurders vonden zo verschillende slachtoffers terug, die zich onbewust waren van het misbruik.

De man bleef de feiten minimaliseren en beweerde dat sommige slachtoffers instemden met het geslachtsverkeer. ,,Volgens de beklaagde situeerden de foto's en videobeelden zich in de kunstsfeer, hoewel ze duidelijk van pornografische aard waren'', zei de voorzitter van het hof van beroep. Volgens de verdediging kreeg de man geen eerlijk proces, maar het hof wees die stelling af.

Zwaardere straf

Het hof legde de beklaagde vijf jaar gevangenisstraf op en een boete van 27.500 euro. Hij wordt voor tien jaar uit zijn rechten ontzet. De slachtoffers kregen ieder een morele schadevergoeding van 10.000 euro. Na het uitzitten van de celstraf komt hij voor een periode van tien jaar onder de voogdij van de regering te staan.

Meester Vanhecke is tevreden met de strafverzwaring die de terbeschikkingstelling inhoudt. ,,De slachtoffers vreesden dat de man na een korte gevangenisstraf vrij zou komen, maar dat is nu uitgesloten. De nieuwe strafuitvoeringsrechtbanken zullen na de celstraf beslissen of hij verder in de gevangenis blijft, geïnterneerd moet worden of vrijkomt onder voorwaarden.''

Meer over Hof van beroep

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie