Leesteken moet ironie verduidelijken

Leesteken moet ironie verduidelijken

Foto: rr

Een nieuw leesteken moet ironische passages in onze teksten verduidelijken. Handig, maar niet iedereen is enthousiast.
De Nederlandse Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft een nieuw leesteken in het leven geroepen. Het ironieteken is een bibberig uitroepteken en moet ironische passages in teksten verduidelijken. Het teken werd gelanceerd bij het begin van de Nederlandse Boekenweek.

Het is geen vrijblijvende mediastunt, maar een heel serieus initiatief’’, benadrukt Paul Mosterd, directeur van de CPNB. ,,We spelen in op de vraag van schrijvers en journalisten, die al langer hengelen naar een dergelijk teken. Het initiatief krijgt bovendien de steun van Ronald Plasterk, de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Zal het ironieteken binnenkort ook werkelijk tot het geschreven erfgoed behoren? Harold Polis, uitgeefredacteur bij Meulenhoff/Manteau, heeft daar zijn twijfels over: ,,Persoonlijk ben ik er geen voorstander van. Het doet afbreuk aan de kracht van ironische passages. In gedichten met dubbele bodems kan zo’n teken onmogelijk een meerwaarde vormen.''

(janos)
Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees