Open Vld vraagt dat premier elke belastingverhoging uitsluit

Open Vld is verheugd dat premier Yves Leterme een belastingverhoging voor de mensen uitsluit, maar ook voor de bedrijven mag de fiscale druk volgens de Vlaamse liberalen niet toenemen. "Het zou goed zijn mocht de premier hierover meteen duidelijkheid verschaffen", zegt voorzitter Bart Somers. Hij herhaalt in een adem het liberale pleidooi voor een hogere jobkorting door de Vlaamse regering.
Naar aanleiding van de begrotingsopmaak wees premier Leterme in verschillende interviews een verhoging van de personenbelasting van de hand. Coalitiepartner Open Vld is tevreden met dat standpunt, maar vraagt niettemin dat de eerste minister elke belastingverhoging uitsluit.

"Niet alleen de koopkracht van de mensen, maar ook de concurrentiekracht van onze bedrijven staat onder druk. In die omstandigheden is een verhoging van de fiscale druk voor de bedrijven geen optie", vindt Somers.

Gelet op de huidige economische toestand zou elke belastingverhoging volgens hem dramatische gevolgen kunnen hebben voor het consumenten- of ondernemersvertrouwen, met onvermijdelijk jobverlies tot gevolg. Concreet wil de partij daarom niet weten van een verhoging van de belastingen, noch een vermindering van belastingvoordelen, zoals de notionele intrestaftrek.

Wel wil Open Vld dat de Vlaamse regering middelen zoekt in haar begroting om de jobkorting voor alle werkende Vlamingen volgend jaar te verhogen. Die bedraagt volgend jaar 200 euro per werkende Vlaming.

Eerder had Vlaams viceminister-president en minister van Begroting Dirk Van Mechelen (Open Vld) er al voor gepleit een deel van de 400 miljoen euro, die Vlaanderen had beloofd in ruil voor een staatshervorming niet aan te snijden, te gebruiken voor een hogere jobkorting.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees