Dewael geeft woensdag uitleg in kamercommissie

'Benoeming secretaressen Koekelberg onwettelijk'

'Benoeming secretaressen Koekelberg onwettelijk'

Foto: mh

In de Kamer is de begeleidingscommissie van het Comité P (Politiediensten) vanmiddag bijeengekomen om drie onderzoeksrapporten te bespreken over benoemingen aan de top van de federale politie. De commissie hoorde ook minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.
Volgens de begeleidingscommissie is de benoeming van de twee secretaressen van het hoofd van de federale politie, Fernand Koekelberg, onwettelijk. Het gaat om de superpromoties van zijn persoonlijke secretaresse Sylvie Ricour en haar collega Anja Savonet.

Een tweede rapport handelde over het opzijschuiven van woordvoerster Els Cleemput. Dat gebeurde onterecht, vindt de commissie.

Inzake het derde dossier over de benoeming van Christa Debeck, een voormalig kabinetsmedewerkster van minister Patrick Dewael, kon de commissie geen uitspraak doen. Ze verwijst daarvoor naar de strafprocedure die op dit moment loopt.

In dat verband met die zaak kondigde minister Dewael vanmiddag een intern onderzoek op het kabinet aan.

Brief

Dewael ontving vandaag overigens een brief van Fernand Koekelberg. Daarin geeft de commissaris-generaal van de federale politie toe dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt, aldus Dewael.

De bespreking van de drie rapporten nam meer tijd in dan verwacht. Pas rond 19.30 uur ging de commissie uiteen. Om 20 uur is een kernkabinet over de zaak gestart. Naar verluidt zal minister Dewael er toelichting geven over de maatregelen die hij wil nemen.

Woensdagvoormiddag belooft minister Dewael ook meer duidelijkheid te brengen in de kamercommissie Binnenlandse Zaken. Die zitting is openbaar.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees