Blackwater moet volgens Iraakse regering het land verlaten

BAGDAD - 'Het standpunt van de Iraakse regering is duidelijk. Die firma moet vervangen worden'. Dat heeft de woordvoerder van de Iraakse premier Nuri al-Maliki maandag aan het persagentschap AFP gezegd.
Andere beveiligingsfirma’s die in het land actief zijn en een misstap begaan, moeten voor de regering ook vertrekken.

De affaire draait rond de Amerikaanse beveiligingsfirma Blackwater. Bij een incident met 'troepen' van Blackwater vielen op 16 september 17 burgerslachtoffers. Blackwater staat ondermeer in voor de beveiliging van diplomaten en hooggeplaatste figuren.

De uitspraken van de regeringswoordvoerder komen er nu de Iraakse regering haar onderzoek naar de feiten bijna afgerond heeft. Een van de vier onderzoeksrapporten is al afgerond. Daarin wordt Blackwater schuldig geacht.

'Het standpunt van de Iraakse regering staat nog meer vast. Zeker nu het onderzoek bijna afgerond is, tenminste aan Iraakse zijde, en nu het grotendeels vast staat dat het gewelddadige optreden van Blackwater tegen die burgers een demonstratie van brutaliteit zonder rechtvaardiging was', zei Sami al-Askari, de woordvoerder van de premier.

Volgens de woordvoerder heeft de Iraakse regering evenwel geen ultimatum van zes maanden gesteld voor het vertrek van Blackwater. Dat berichtten verschillende media. Maar zes maanden luidde wel 'gepast'.

Sinds de bewuste feiten wou de regering Blackwater vervangen, luidde het. De Amerikanen zouden indien Blackwater schuldig is, daar geen probleem mee hebben, aldus al-Askari. Maar volgens de woordvoerder lopen de Amerikaanse onderzoeken naar de feiten evenwel nog.

Zo neemt de Amerikaanse politiedienst FBI een van de onderzoeken op zich. Daardoor nemen de speculaties toe voor een eventuele berechting in de VS zelf.

Op 16 september vielen zeventien slachtoffers toen een konvooi van Blackwater in de straten van Bagdad het vuur opende op burgers. Volgens de Amerikaanse firma was dat 'uit wettelijke zelfverdediging'.

Drie weken na de feiten vielen drie burgerdoden bij gelijkaardige feiten met de firma Unity Resources Group.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees