Italië maakt van zetelkwestie een staatszaak

LUXEMBURG - Op de raadsvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie heeft de Italiaanse minister Massimo D'Alema een breekpunt van de nieuwe zetelverdeling gemaakt.
Voor Italië is het voorstel van het Europees Parlement, waarbij Italië minder zetels dan Frankrijk en Groot-Brittannië krijgt, onaanvaardbaar. Diverse lidstaten stelden op dat het hervormingsverdrag niet kan worden goedgekeurd als er geen akkoord over de zetelverdeling is.

In Italië is de zetelkwestie een staatszaak geworden. Als Romano Prodi dit voorstel aanvaardt, zo is in de perszaal te horen, komt zijn regering onmiddellijk ten val.

De zaak is extra gecompliceerd omdat de nieuwe zetelverdeling door het Europees Parlement werd voorgesteld en goedgekeurd, maar ook omdat diverse lidstaten, inclusief de juridsche dienst van de Raad, menen dat verdrag en zetelverdeling een siamese tweeling vormen.

Landen als Spanje en Polen, die een gunstig voorstel van het Parlement kregen, maken van de koppeling van verdrag en zetels eveneens een halszaak.

Steinmeier, één van de wegbereiders van het hervormingsverdrag, vroeg op een persconferentie begrip voor de Italiaanse houding. Vervolgens verklaarde hij dat het verdrag en de zetelkwestie twee onderscheiden dossiers zijn. 'Het kan niet zijn', aldus Steinmeier, 'dat de zetelkwestie uiteindelijk het verdrag in gevaar zou brengen'.

Volgens het nieuwe voorstel zal Italië 72 zetels krijgen. Dat is er één minder dan het VK en twee minder dan Frankrijk. Volgens de rapporteurs van het Europees Parlement is dat terecht, want beide landen tellen meer inwoners dan Italië. In diplomatieke kringen is te horen dat Italië zijn verzet opgeeft als het één zetel meer krijgt.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees