Een derde van de Catalanen wil onafhankelijkheid van Spanje

BARCELONA - Meer dan een derde van de inwoners van Catalonië is voor de afscheiding van de regio van Spanje en voor de oprichting van een onafhankelijke Catalaanse staat.
Volgens een peiling van de krant El Periódico de Catalunya wil 58,6 procent van de Catalanen een volksraadpleging houden over de onafhankelijkheid van de regio in het noordoosten van Spanje.

Bij een dergelijk referendum zou 33,9 pocent voor een eigen Catalaanse staat stemmen, berichtte de krant maandag. Daarentegen zou 43,9 procent voor de verbondenheid met Spanje stemmen. Catalonië met hoofdstad Barcelona, is met ongeveer zeven miljoen inwoners de economisch sterkste regio van Spanje.

54,1 procent van de Catalanen is volgens de bevraging van mening dat het aantal separatisten in de regio de laatste tijd duidelijk is toegenomen. De afnemende identificatie van de Catalanen met Spanje heeft volgens de krant verschillende oorzaken.

Daartoe behoren uitblijvende investeringen ter verbetering van de infrastructuur, de herhaaldelijke storingen bij de staatsspoorweg Renfe en het voorbehoud van Madrid tegen een nieuw autonomiestatuut voor Catalonië.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees