Lanxess dringt aan op serene onderhandelingen

ANTWERPEN - Het Antwerpse chemiebedrijf Lanxess stelt dat de recente arbeidsongevallen volledig buiten de problematiek van de aangekondigde reorganisatievoorstellen staan. 'De veiligheid en gezondheid van de werknemers en de operationele veiligheid van de installaties blijven de absolute prioriteit', aldus de directie van het bedrijf naar aanleiding van de spontane acties die maandagochtend op de Antwerpse sites uitbraken.
Lanxess hoopt dat het sociale klimaat binnen de fabriek snel kan herstellen en dat de onderhandelingen over het voorgestelde reorganisatieplan, waarin 127 jobs op de helling staan, voortaan in een serene sfeer kunnen verlopen.

Sinds 6 uur maandagochtend blokkeren vakbondsmilitanten de toegang tot de bedrijfsterreinen van Bayer/Lanxess in Lillo en Kallo, hoofdzakelijk uit onvrede met de besparingsplannen die ook de veiligheidsdiensten in het bedrijf zullen treffen. Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront zullen de acties waarschijnlijk verschillende dagen duren. Het productiepersoneel is wel aan de slag.

De directie stelt te beseffen dat er momenteel een moeilijke periode heerst binnen Lanxess, maar benadrukt ook dat "alle inspanningen worden geleverd worden om voor medewerkers die eventueel hun job zouden verliezen, een nieuwe baan te vinden". "Wij verwachten wel dat onze klanten hun producten tijdig blijven ontvangen. Een bedrijf zonder klanten heeft geen bestaansreden meer", klinkt het.

Voorts zegt de directie dat het sociaal overleg enkel binnen de ondernemingsraad kan worden verder gezet en dat dat zelfs nog een behoorlijke tijd, misschien zelfs maanden, kan duren, aldus gedelegeerd bestuurder Piet Baetens. "We hopen dat in het belang van iedereen deze procedure zo snel en zo sereen mogelijk kan verlopen."
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees