Belgische huisvrouw spreekt VN-top op klimaatconferentie toe

NAIROBI - De huisvrouw uit Kapelle, Margaretha Guidone, heeft op de klimaatconferentie in de Keniaanse hoofdstad namens alle ouders ter wereld opgeroepen om samen de strijd aan te gaan tegen de kwalijke impact van de klimaatverandering. Minister van Leefmilieu Bruno Tobback gaf zijn spreektijd aan Guidone die zo de beleidsmakers tijdens de klimaatconferentie kon toespreken.
,,De hele wereld kijkt naar deze VN-klimaatconferentie en verwacht van ons een sterk signaal'', zei Guidone, een Nederlandse die al 22 jaar in België woont. ,,Ik weet dat de onderhandelingen van vandaag afhangen van de dunne lijn tussen de morele plicht om de klimaatverandering aan te pakken voor de volgende generaties en de politieke wil en mogelijkheden om er vandaag al iets aan te doen. Voor al die mensen wil ik de uitdrukkelijke vraag stellen dat we tijdens deze top onze persoonlijke belangen aan de kant schuiven voor een winst voor allen'', zei Guidone.

Guidone maande aan om de strijd aan te gaan ,,om onze kinderen, de volgende generaties die het vandaag en vooral morgen sowieso al hard te verduren hebben, om hen dezelfde natuurrijkdommen te geven zoals wij deze kenden toen wij jong waren''. ,,Ik weet dat mijn boodschap wat naïef overkomt. Maar het verschil vandaag is dat de mensen niet alleen meer spreken over opwarming van de aarde, of zeg ik beter de verhitting van de aarde, maar dat we nu reeds de gevolgen hiervan beginnen te voelen'', aldus Guidone.

De huisvrouw zei ook dat het haar zorgen baarde dat de 7-jarige zoon van een van haar beste vriendinnen, Marco, bang was voor wat de toekomst zou brengen. ,,De jongen had op school te horen gekregen dat wij, de mens, ons milieu, onze natuurlijke rijkdommen en onze levens aan het vernietigen waren'', zei Guidone.

De 50-jarige vrouw wil naar eigen zeggen de volgende keer in de ogen van Marco kijken en zijn vertrouwen zien omdat de dingen positief aangepakt worden.

''Opgelucht en tevreden''

,,Na mijn speech heb ik veel enthousiaste reacties ontvangen van onder andere Canada, Nederland, Duitsland en Argentinië. Ook minister Bruno Tobback was tevreden'', aldus de huisvrouw uit België die de spreektijd van federaal minister van Leefmilieu Tobback mocht gebruiken.

,,Ik stond er met knikkende knieën, maar een moeder die op een VN-top spreekt, is bemoedigend. Ik denk dat het iets teweeg brengt'', zei Guidone. ,,Andere mensen hebben ook over hun kinderen gesproken, waardoor verschillende toespraken emotioneel waren'', zei Guidone die het in haar toespraak over de 7-jarige zoon van een van haar beste vriendinnen had.

Toch was het niet evident Guidone op de klimaattop te laten spreken. ,,Ook al staat de minister zijn spreektijd af, het is blijkbaar niet makkelijk om een huisvrouw op het podium van de VN te krijgen, maar het is toch gelukt'', zei de woordvoerder van minister Tobback, Laurent Winnock.

Voor donderdag staat er voor Guidone nog een bezoek aan de Amerikaanse delegatie in Kenia op het programma.
Corrigeer

MEER NIEUWS