Gorki doet het zonder drummer

Gorki doet het zonder drummer

Foto: Pieter-Jan Vanstockstraeten

Rust. Rust is het beste etiket dat op de nieuwe Gorki-theatertour Voor rijpere jeugd kan gekleefd worden. Rust, want zonder elektrische gitaren, zonder drummer zelfs, zonder bier, zonder een wijdbeens wiegende voorman Luc De Vos.
‘Ik ben 46 geworden vorig jaar’, zegt De Vos zelf tussen twee nummers, en misschien komt het daardoor dat hij zijn nummers voor één keer tot het bot heeft uitgekleed, tot de essentie herleid.

De Vos heeft de typisch Vlaamse huiskamer waar hij een paar seizoenen geleden een theatertour mee maakte ook ingeruild voor een heel strak en modern lounge-decor: acht kubusvormige kleurrijke zitjes, netjes op een rij, vijf gigantisch grote spots die er uit zien als vliegtuigschroeven, drie schermen op de achtergrond.

Op die schermen wisselen, naargelang het nummer, animatiebeelden van Bart Proost af met filmpjes.

De liedjes van Gorki mogen dan muzikaal wel uitgekleed zijn, toch zorgen De Vos en de zijnen (min één dus, want de drummer is er niet bij) voor de nodige afwisseling: Tom Pintens (ex Zita Swoon) brengt in het voorprogramma samen met beatboxer Stijn Cole drie nummers van zijn nieuwe cd die volgende maand uitkomt. De twee blijven bijna de hele tijd op het podium en assisteren Gorki op allerlei instrumenten, waaronder ook klarinet.

Luc Heyvaert, de toetsenman, maar ook handig op alle mogelijke andere instrumenten, speelt in één nummer drums met een wii-computer.

Ook Isabelle A komt twee nummers doen, en hopelijk doet ze dat de hele tournee.

Gezien de setting brengt De Vos vooral rustige nummers, en komen ook een aantal nummers die hij nog zeer zelden op het podium brengt aan bod. Rijst de vraag: wordt dat dan niet allemaal een beetje saai?

Nee. Al geven we toe dat deze voorstelling je niet achterovermept, je beseft wel dat je zopas een heel mooie winteravond meegemaakt hebt. En dat je op I-tunes een perfect afspeellijstje kan maken, om die winteravond nog eens opnieuw te beleven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees