’Gewone ondervragingen Guantanamo succesvol’

GUANTANAMO BAY - Ondervragers in Guantanamo Bay hebben gedetineerden nuttige informatie ontlokt. Niet door hen te mishandelen, maar gewoon door vragen te stellen. Dat zegt voormalig ondervrager Paul Rester.
Rester klaagt dat zijn beroep een slechte reputatie heeft gekregen door de vele berichten dat terreurverdachten door de CIA zijn mishandeld in geheime gevangenissen. Zijn werk wordt door het publiek weinig gewaardeerd en dat zit Rester dwars.

'Iedereen ter wereld denkt te weten hoe wij doen wat we doen en ik moet het elke keer weer verduren wanneer ik me omdraai en iemand een opmerking maakt over waterboarding', zegt Rester. De CIA erkent waterboarding te hebben toegepast; het is een techniek die verdrinking simuleert en al tijdens de Spaanse inquisitie werd gebruikt.

De ondervragers in Guantanamo hebben volgens Rester veel successen geboekt door schijnbaar onschuldige vragen te stellen en die techniek zou de norm zijn in Guantanamo. Uit veiligheidsoverwegingen zegt Rester maar één voorbeeld te kunnen geven. Enkele gedetineerden tekenden gedetailleerde kaarten van de regio Tora Bora in Oost-Afghanistan en Amerikaanse militairen gebruikten die kaarten met succes in de strijd tegen de Taliban.

Slechts twee gedetineerden in Guantanamo zijn hardhandig aangepakt, zei Rester, en dat was toen het detentiecentrum op Cuba net was geopend.

Advocaten van gedetineerden noemen dit onzin. Er zijn zoveel meldingen, onder meer door FBI-agenten, van hardhandige ondervragingen dat de bewering van Rester ongeloofwaardig is, aldus advocaat Joshua Colangelo-Bryan.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees