NMBS-topman krijgt loonsverhoging (voorlopig) niet

NMBS-topman krijgt loonsverhoging (voorlopig) niet

Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de NMBS Foto: rr

BRUSSEL - Marc Descheemaecker, de gedelegeerd bestuurder van de NMBS, krijgt de loonsverhoging die hem vorige week werd toegekend door de raad van bestuur, voorlopig niet.
De raad van bestuur van de NMBS heeft Marc Descheemaecker afgelopen vrijdag een loonsverhoging van 25.000 tot 30.000 euro bruto toegekend. Dat raakte gisteren bekend.

Maar vandaag heeft de voorzitter van die raad, Edmée De Groeve, zich na een overleg met minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) akkoord verklaard om die verhoging voorlopig in de koelkast te stoppen.

Vervotte reageerde donderdag in de Kamer ontstemd op het bericht over de loonsverhoging. Ze zei dat er op 22 mei een vergadering was gepland tussen de voorzitters van de raden van bestuur van de drie entiteiten van het spoorbedrijf, over de verloning van de ceo's.

Ze kon er niet om lachen dat de raad van bestuur vooraf al een beslissing had genomen over het loon van Descheemaecker: 'weinig respectvol voor de andere voorzitters van de raden van bestuur', aldus Vervotte.

Vervotte ontkent overigens dat ze de beslissing van de raad van bestuur van schorsen, zoals SP.A-Kamerlid en voormalig staatssecretaris van Overheidsbedrijven Bruno Tuybens eerder op de dag verklaarde.

'Wettelijk gezien kan de minister van Overheidsbedrijven enkel een beslissing van de raad van bestuur vernietigen indien die zou ingaan tegen de wet, de statuten, de beheersovereenkomst of de uitvoering van de openbare dienstverlening. Omdat bij deze beslissing van de raad van de bestuur procedureel alles correct is verlopen, is er dus geen juridische grond om de beslissing te schorsen', meent Inge Vervotte.

Bij de NMBS wilde men vrijdagmiddag geen commentaar kwijt.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees