Palestijns noodkabinet legt eed af

de Palestijnse president, Mahmoud Abbas heeft in de nacht van zaterdag op zondag het decreet over de samenstelling van een noodkabinet getekend. De nieuwe Palestijnse regering onder leiding van de onafhankelijke premier Salam Fayyad heeft ondertussen bij Abbas de eed afgelegd.
De regeringsleden komen uit de Westelijke Jordaanoever en Gaza en behoren noch tot Hamas, noch tot Fatah. Door het decreet dat Abbas dit weekend ondertekende, heeft de nieuwe regering de steun van het parlement - waarin Hamas de meerderheid niet nodig om beslissingen door te voeren.

Bij zijn eedaflegging beklemtoonde Salam Fayyad ,,de administratieve en politieke eenheid van de twee delen van het vaderland, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook''.Hij zei bovendien dat zijn regering alles in het werk zou stellen om een einde te maken aan de ,,anomalie'' die voortvloeit uit de ,,schandalige gebeurtenissen''.

In de Gazastrook is de macht sinds enkele dagen de facto in handen van Hamas. Een woordvoerder van de radicale islamitische beweging bevestigde meteen na de eedaflegging dat Hamas de regering van Fayyad niet erkent. De woordvoerder noemde de ontbinding van de door Hamas gedomineerde regering van premier Ismail Haniya onwettig. Die geniet immers de steun van het parlement, waar Hamas over een ruime meerderheid beschikt.

Voor de 55-jarige Fayyad komt het er in eerste instantie op aan de noodtoestand te laten toepassen over het hele grondgebied. Hij kan daarbij rekenen op de internationale gemeenschap, die zaterdag de legitimiteit van de regering erkende. Ook Israël wil zaken doen met Fayyad. Israël nam zondag meteen bijkomende maatregelen om de Gazastrook te isoleren. Het leger sneed de toevoer van benzine af.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees