Roze olifant waarschuwt tegen alcohol en drugs

BRUSSEL - Een website, de 'Fantmobiel' en een via je gsm oplaadbare promille-test moet deze zomer de Vlaamse feestvierders sensibiliseren rond alcoholgebruik en -misbruik. De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) stelde vanmorgen zijn meerjarencampagne 'Alcohol. Bekijk het eens nuchter. Feest! ' voor.

'Met de herkenbare Roze Olifant als boegbeeld in ons campagnemateriaal willen we deze zomer op zoveel mogelijk events in Vlaanderen aanwezig zijn, van de dorpsbraderie tot grote festivals. We willen over alcohol doen spreken op momenten dat er alcohol gedronken wordt', zegt Marijs Geirnaert, directeur bij VAD.

Met 'Feest!' werkt VAD bewust heel lokaal. 'We stimuleren steden en gemeenten om een alcoholbeleidsplan uit te tekenen. Daarin kan je dan campagnes op maat van verschillende doelgroepen inschakelen', zegt Geirnaert.

De campagne richt zich dus zowel tot de feestvierders als tot organisatoren. 'Want vieren begint vaak al bij de voorbereiding van het feest', aldus Tine van Havere, onderzoeksmedewerker bij VAD. Op de website www.bekijkheteensnuchter.be kun je doorklikken naar 'Feest! Voor feestvierders' of 'Feest! Voor steden, gemeenten en preventiewerkers'. Op de website vind je bijvoorbeeld al praktijkfiches voor de Gentse Feesten, Aalst Carnaval, Kortrijk Student Welcome en de Nacht van de Student. Geïnteresseerden vinden er theoretische en praktijkgerichte handleidingen om gezonde en veilige feesten te organiseren.

Voorts komt VAD deze zomer opnieuw buiten met de zogenaamde Fantmobiel. Dat is een kleine infocaravan die op tientallen Vlaamse feesten alcoholpreventie zichtbaar moet maken. Vanuit de Fantmobiel wordt ook een promille-test op gsm aangeboden.

Alcohol is populairste drug

Uit een bevraging van VAD in 2007 bij 775 uitgaande jongeren (Partywise Uitgaansonderzoek) blijkt dat alcohol nog altijd veruit de meest gebruikte drug blijft in het uitgaansleven. Sterkedrank en zwaardere bieren winnen aan populariteit, terwijl alcopops passé zijn en vervangen werden door de combinatie van alcohol met energy drinks.

VAD overkoepelt het merendeel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie en gokken. Ook de Druglijn is een initiatief van VAD.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees