Computerketen Exell failliet verklaard

NIJVEL - De handelsrechtbank van Nijvel heeft maandag het faillissement uitgesproken van het bedrijf Maxima, eigenaar van de computerketen Exell. Sinds april 2006 werkte het bedrijf onder gerechtelijk akkoord. De mogelijkheid bestaat dat de activiteiten (deels) worden voortgezet.
Sinds 2000 is de toestand van Maxima er gestaag op achteruitgegaan. Reden is de opkomst van enkele concurrenten. Als gevolg werden winkels gesloten en personeel afgestoten. Tussen april 2006 en juni 2008 daalde het aantal personeelsleden van 183 naar 83, voor vijftien winkels verspreid over heel het land.

Dankzij onder meer investeringen via de groep van de gedelegeerd bestuurder van Maxima, Pierre Delhaize, konden de verplichtingen tegenover schuldeisers worden terugbetaald. Ook het personeel werd steeds uitbetaald. Maar betalingen aan de RSZ en btw-instellingen bleven uit.

Ondanks het failliet is Pierre Delhaize niet van plan de winkels op te doeken. Hij spreekt van een 'tijdelijke stopzetting van de activiteiten'. Hij denkt aan een gedeeltelijke herneming van de activiteiten via een nieuw bedrijf.

Dertig banen gered?

Mogelijk gebeurt dat met vijf winkels: die in Waterloo, Aartselaar, Zaventem, Namen, en city 2 (Brussel) of Louvain-la-Neuve. Op die manier zouden dertig banen gered kunnen worden.

De rechtbank stelde twee curatoren aan.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees