'Big Jump’ zonder jump voor schoner rivierwater in Brussel

BRUSSEL - Een twintigtal actievoerders is zondagvoormiddag aan het Saincteletteplein niet in het water van Brussel Bad gedoken. Dat was wel de bedoeling in het kader van de ’Big Jump’-campagne die ijvert voor properder rivierwater, maar omdat het water van het Brusselse kanaal er zo slecht aan toe is, hadden politie en brandweer de actievoerders afgeraden het water in te gaan.
’Big Jump’ is een campagne die sinds 2002 loopt maar eigenlijk begonnen is na de val van de Berlijnse Muur, in Duitsland. "De Elbe, die toen de grens vormde tussen West- en Oost- Duitsland, was toen de meest vervuilde rivier van Europa", zegt Luc Michiels van Global Rivers Environmental Education Network (GREEN).

"De milieubewegingen hebben toen de handen in elkaar geslagen om ervoor te zorgen dat een tiental jaar weer mensen in de Elbe konden zwemmen. En op 14 juli 2002 zijn honderdduizend mensen tegelijkertijd in die rivier gedoken."

De actievoerders van ’Big Jump’ willen hetzelfde kunnen doen in alle Europese rivieren en daarom worden zondag op tientallen plaatsen in Europa ’Big Jumps’ georganiseerd. Zondagnamiddag volgen er nog een zestal acties in Vlaanderen en een achttal in Wallonië. Daar zullen de actievoerders wel in het water springen, in tegenstelling tot de mensen aan Brussel Bad.

Daar bleef de ’Big Jump’ beperkt tot het te water laten van enkele opblaasbare bootjes en pootjebaden in een opblaasbaar zwembad. "Politie en brandweer hadden ons afgeraden om hier echt in het water te springen", gaat Luc Michiels verder. "Blijkbaar is het water er te slecht aan toe. Helaas is dat het geval voor heel wat Europese waterlopen. Wij ijveren ervoor dat tegen 2015 alle waterlopen in Europa weer leefbaar zouden zijn, zodat we er wel kunnen in zwemmen. Er zou binnenkort in Brussel een groot waterzuiveringsstation opengaan. Dat is een hele stap vooruit, maar er is nog flink wat werk aan de winkel.".
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees