Nasa is originele videobanden maanlanding kwijt

Nasa is originele videobanden maanlanding kwijt

Foto: © Nasa

WASHINGTON - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa zoekt sedert anderhalf jaar vergeefs naar de magneetbanden met de originele opname van de eerste maanlanding. De video waarop Neil Armstrong op 21 juli 1969 de historische woorden ,,een kleine stap voor een mens maar een reuzensprong voor de mensheid'' uitsprak, is zoek.

,,We hebben de band sedert enige tijd niet meer gezien'', gaf Ed Campion, een woordvoerder van het Goddard ruimtevaartcentrum van Nasa in Greenbelt, toe.

Nasa gaat ervan uit dat de opnames van de Apollo 11 missie slecht weggeborgen zijn. De banden kunnen zich elders in het centrum of op een andere plaats van het Nasa-archief bevinden.

De organisatie is in feite op zoek naar 10.000 tot 13.000 casettes, in 2.600 dozen, over meerdere ruimtevaartmissies. De banden bevatten niet enkel videobeelden, maar ook andere gegevens, zoals geluidsopnames van de astronauten, hun hartslagen en andere medische data.

De Nasa beschikt weliswaar over meerdere kopieën van de toenmalige tv-uitzendingen, maar die zijn kwalitatief slechter dan het origineel.

De zoektocht naar de opnames begon zowat anderhalf jaar geleden. Na een aanvraag van gepensioneerde medewerkers om ze te kunnen raadplegen, wist niemand te vertellen waar de historische documenten zich bevonden.

Corrigeer

NIEUWS