Pentagon geeft gebruik witte fosfor Irak toe

Pentagon geeft gebruik witte fosfor Irak toe

Foto: AP

WASHINGTON - Het Amerikaanse leger heeft inderdaad witte fosfor ingezet tegen opstandelingen in Irak. Dat gebeurde onder meer tijdens het beleg van Fallujah in november vorig jaar. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren toegegeven.

Het ministerie ontkent echter dat het zeer brandbare fosfor in november in de stad Fallujah is gebruikt tegen burgers, zoals wordt beweerd in een onlangs uitgezonden Italiaanse documentaire.

,,Het werd gebruikt als een verbrandingswapen tegen vijandelijke strijders'', zegt woordvoerder luitenant-kolonel Barry Venable. Hij ontkent overigens dat witte fosfor een verboden chemisch wapen is.

Eerder hadden de VS nog ontkend dat ze fosfor in Fallujah hadden ingezet.

Ook Britse troepen gebruikten witte fosfor

Vandaag heeft ook Groot-Brittannië toegegeven dat het de chemische substantie in Irak heeft gebruikt. De Britse minister van Defensie John Reid zei aan de BBC dat witte fosfor voor niets anders gebruikt wordt dan voor het optrekken van een rookscherm om de acties van strijdkrachten te beschermen.

Giftig

Witte fosfor, een wasachtige substantie van wit-gele kleur, is giftig. De zeer brandbare stof schiet in brand door contact met zuurstof. De substantie wordt militair zowel in signaalraketten, rookbommen als brandbommen gebruikt. Fosforbrandbommen zijn onder andere ingezet in de Tweede Wereldoorlog, in Vietnam en in 2004 in Irak. Bij mensen veroorzaken zij verschrikkelijke brandwonden. Na contact met de huid blijft de substantie branden en maakt diepe en pijnlijke wonden.

Niet verboden

Het gebruik van witte fosfor tegen militaire doelwitten is omstreden, maar niet verboden. In protocol III over Bepaalde Conventionele Wapens (CCW) van 1980 wordt enkel het gebruik van fosforbrandbommen tegen burgers uitgesloten. De Verenigde Staten hebben dit protocol niet ondertekend.

Journalist Darrin Mortenson uit San Diego, die de Amerikaanse mariniers vergezelde tijdens de aanval op Fallujah, heeft in het radioprogramma Today van de BBC verklaard dat hij gezien heeft hoe witte fosfor als een brandwapen gebruikt werd tegen rebellen. Het gebruik van witte fosfor in Irak is eerder deze maand al onthuld in een door de RAI vertoonde Italiaanse tv-documentaire en leidde tot betogingen voor de Amerikaanse ambassade in Rome.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees