Noodtoestand blijft van kracht in Californië

Noodtoestand blijft van kracht  in Californië

Foto: afp

LOS ANGELES - In het westen van Californië probeert de brandweer nog steeds twee branden onder controle te krijgen. De eerste brand kan gesitueerd worden in de omgeving van Santa Barbara, de tweede dichtbij Los Angeles. In LA werden 10.000 mensen geëvacueerd. De brand verwoestte er meer dan 500 woningen.
De brand brak vrijdagavond uit dichtbij Sylmar, een dichtbevolkte buitenwijk in de buurt van LA. Hij wordt aangewakkerd door hevige winden. Er werd reeds meer dan 2.500 hectare woongebied vernield.

Een buurt met 500 mobilhomes ging volledig in vlammen op. 'Jullie moeten je voorbereiden op het ergste', verklaarde kapitein Steve Ruda aan de bewoners. 'Het is daar een totale ravage', zei hij. Hij benadrukte dat de mobilhomes 'letterlijk tot op de bodem uitgebrand' waren.

De brand is een van de ergste die Los Angeles al meegemaakt heeft. Rond 21h00 GMT was slechts 10 procent onder controle, zo schatte Zev Yarovslavsky, een districtsverantwoordelijke. '500 gezinnen verloren afgelopen nacht en vanochtend hun huis', zei hij.

Door de brand moesten 10.000 mensen hun huizen verlaten. Ook werden verscheidene autosnelwegen afgesloten en werd een ziekenhuis gedeeltelijk geëvacueerd. Dit meldde de brandweer van LA.

De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, kondigde zaterdag de noodtoestand af in het district Los Angeles.

De oorzaak van de brand, die minstens vier gewonden heeft gemaakt, is nog niet bekend. De burgemeester van LA, Antonio Villaraigosa, schreef de felheid van de branden toe aan de kracht van de wind, die tegen ongeveer 130 km/h waait. 'We hebben zulke verliezen de laatste jaren niet meer meegemaakt', zei hij.

Dicht bij Yorba Linda, 60 km ten zuidoosten van LA, gingen een twaalftal huizen in vlammen op.

De brandweer doet eveneens zijn best om de brand onder controle te krijgen die donderdag de buurt van Montecito trof. Montecito, waar vele beroemdheden wonen, ligt 160 kilometer ten noordoosten van LA. Er werden 111 luxueuze huizen vernield en ongeveer 5.000 personen geëvacueerd. Het vuur verwoestte al meer dan 700 hectare en was zaterdag voor 40 procent onder controle. Dertig mensen raakten gewond, volgens het district Los Angeles. Ook hier kondigde de gouverneur de noodtoestand af.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees