Stamcellen bieden remedie voor meniscusproblemen

BRUSSEL - Goed nieuws voor enthousiaste sporters: een van de bij deze groep meest voorkomende kwetsuren, meniscus- en knieletsel, kan voortaan worden behandeld door middel van een 'levend verband', dat wordt gemaakt uit de stamcellen van de patiënt, zo meldt Sunday Times.
Dat topsporters vaak last krijgen van knieproblemen is bekend en wordt dan ook bijna beschouwd als een beroepsrisico. Maar elk jaar krijgen ook duizenden amateurs af te rekenen met scheurtjes in het kraakbeen van de meniscus, dat dienst doet als een 'schokbreker tussen het boven- en het onderbeen.

Tot dusver bestaat de behandeling uit een operatie waarbij het beschadigde kraakbeen weer aaneen wordt gezet, maar die ingreep is al te vaak onsuccesvol, wat leidt tot langdurige revalidatie. Dat verklaart waarom heel wat voetballers bijvoorbeeld, het kraakbeen laten verwijderen, wat hun herstel bevordert maar botten in de knie onbeschermd laat en kan leiden tot artrose.

Nu hebben wetenschappers aan de universiteit van Bristol een volledig nieuwe aanpak ontwikkeld. Zij zijn er bij laboratoriumproeven in geslaagd het kraakbeen te herstellen door het gebruik van stamcellen die afkomstig zijn uit het beenmerg van de patiënt. Met die cellen wordt dan een sponsachtige steun gemaakt op basis van collageen en daarmee wordt de scheur in het kraakbeen opgevuld.

De stamcellen zorgen er op die manier voor dat de twee delen van het gescheurde kraakbeen weer aan elkaar komen te zitten. Na de succesvolle labproeven beginnen de vorsers, onder leiding van professor reumatologie Anthony Hollander, nu met de eerste tests op patiënten dit 'in de hoop dat, door de manier waarop de stamcellen beide kanten van de scheur aan elkaar breien, we het kraakbeen bij 'een patiënt zo stevig kunnen herstellen dat de wond volledig geneest'.

Een eerste, enthousiaste reactie kwam er al van ex-rugbyster Jonathan Webb, die zelf het slachtoffer werd van een meniscuskwetsuur dat zijn carrière beëindigde en ondanks het verwijderen van het kraakbeen nog altijd knie-operaties nodig heeft. Webb, die nu actief is als orthopedisch chirurg, zegt 'dit biedt een mogelijkheid om kraakbeen dat niet kan worden hersteld opnieuw op te bouwen. Hopelijk zal de professionele sporter, die het meest te verliezen heeft door dergelijke blessures, deze technologie een steuntje in de rug geven'.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees