Geen maximumleeftijd meer voor Belgische refs

Belgische scheidsrechters kunnen voortaan ook na hun 45e verjaardag wedstrijden blijven fluiten in de nationale voetbalcompetitie. Dat heeft Robert Jeurissen, de voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie (CSC), zondag gezegd in De Zevende Dag. Tot voor kort moesten scheidsrechters hun fluitje opbergen van zodra ze de maximumleeftijd van 45 jaar bereikt hadden. Op internationaal niveau wordt de leeftijdsgrens wel gehandhaafd.
"De CSC heeft dit seizoen de leeftijdsgrens geschrapt. Refs mogen vanaf nu ongeacht hun leeftijd blijven fluiten in de nationale competitie, zolang ze conditioneel en mentaal gezond blijven", aldus Jeurissen, die wel waarschuwde dat het slopen van de leeftijdsgrens een risico inhoudt.

"We moeten de poort open laten voor jonge talenten. We moeten erover waken dat niet alle topwedstrijden toegewezen worden aan de meest ervaren scheidsrechters. Onze jonge scheidsrechters moeten ook kansen krijgen om te groeien."

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) werd er in april door het Brusselse Arbeidshof op gewezen dat de leeftijdsgrens voor scheidsrechters in eerste nationale op 45 jaar een leeftijdsdiscriminatie inhield. Scheidsrechter Pieter Vandevenne was naar de rechter gestapt omdat hij in 2002 door de voetbalbond ontslagen omdat hij de maximumleeftijd van 45 jaar bereikt had.

Tot een veroordeling kwam het niet omdat Vandevenne zich destijds niet beroepen op de antidiscriminatiewetgeving, omdat die toen nog niet van kracht was. Een scheidsrechter die vandaag een klacht zou indienen, zou op basis van de antidiscriminatiewetgeving wellicht veel kans maken om wel in het gelijk gesteld te worden..

Aflevering 10:Rode Duivels-special met Matz Sels
Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.