Ook huisdieren voelen de recessie

Dat we in een recessie zijn beland, zullen de meesten van ons al aan den lijve ondervinden. Maar wij zijn niet alleen, want de crisis die werd veroorzaakt door hebzuchtige, losgeslagen, bankiers en financiers, maakt ook viervoetige slachtoffers, zo schrijft de Independent on Sunday. Want naarmate de financiële situatie van mensen verslechtert, groeit de neiging om ook te besparen op de hond.
Dat heeft de voorbije maanden al geleid tot een overbelasting van de asielen. Om met de de woordvoerder van het Londense ’Battersea Dogs and Cats Home’ te spreken "is er een grote toename van het aantal dieren dat wordt binnengebracht. En wij vermoeden sterk dat dit een gevolg is van de kredietcrisis. Tezelfdertijd is er namelijk aan daling met maar liefst 20 procent van het aantal mensen dat een dier komt ophalen in ons asiel".

Die conclusie wordt bevestigd door de grootste liefdadigheidsinstelling voor honden in het Verenigd Koninkrijk, de ’Dogs Trust’, waar in elk van de 17 centra een stijging wordt gesignaleerd van het aantal achtergelaten honden. Daardoor is de wachtlijst voor dieren die op een nieuw baasje hopen, opgelopen van drie tot vijf of zes maanden. "De belangrijkste reden hiervoor ligt in de economische toestand, die vooral de mensen met zieke of zwakke dieren zwaar treft".

Het is inderdaad de combinatie van het voedsel, de kosten van een dierenarts en de verzekering die door de recessie of de oplopende werkloosheid getroffen gezinnen ertoe brengt afstand te doen van hun huisdier. Om die reden bieden dierenorganisaties nu advies aan over de manier waarop de kosten kunnen worden beperkt, onder meer door droog voedsel te kopen in plaats van blikjes en door (voor wie dat nog overweegt) af te zien van extravagante halsbanden of andere accessoires.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees