Festival van de Politiek lokt 5.000 bezoekers naar Vlaams parlement

Festival van de Politiek lokt 5.000 bezoekers naar Vlaams parlement

Foto: edm

De eerste editie van het Festival van de Politiek in het Vlaams parlement lokte de voorbije drie dagen ongeveer 5.000 bezoekers naar de Vlaamse assemblee. Parlementsvoorzitster Marleen Vanderpoorten had het zondag over een groot succes.
Het Vlaams parlement zette vrijdag, zaterdag en zondag zijn deuren open voor het grote publiek. Allerhande activiteiten dienden de burgers naar Brussel te lokken en de politiek dichterbij te brengen: debatten, lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen, kookdemonstraties en zelfs vragenuurtjes.

Voor een keer kon de burger zelf in de zaal van de plenaire zittingen plaatsnemen en de Vlaamse parlementsleden vragen stellen. Onder meer Carl Decaluwé (CD&V), die het initiatief voorzat, en Groen!-voorzitster Mieke Vogels werden geïnterpelleerd.

Het Festival van de Politiek werd gekoppeld aan de Week van de Smaak, het eet- en cultuurevenement dat nog tot 23 november loopt. Het motto van het initiatief luidt dan ook "Smaak voor de politiek". Het moest de burger letterlijk zin doen krijgen in politiek. In de lokettenzaal werden overigens kooksessies georganiseerd, waarbij topkoks en politici samen hun lievelingsgerechten bereidden.

Slotact van het evenement was de inhuldiging van een kunstwerk van Arne Quinze. Het gaat om een gigantische houten constructie van 80 meter lang en 5 meter hoog die opgetrokken werd aan de achterkant van het Vlaams parlement en een brug slaat naar het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers. Bedoeling is dat "The Sequence" - dat het Vlaams parlement 387.000 euro kostte - minstens vijf jaar blijft staan.

De Vlaamse assemblee haalde het idee van het Festival uit Schotland. Parlementsvoorzitster Marleen Vanderpoorten is alvast tevreden over het resultaat. Volgens haar bezochten ongeveer 5.000 burgers het Vlaams parlement en waren nagenoeg alle activiteiten volzet.

"Ik stel vast dat er een positieve belangstelling is voor de politiek. De bezoekers namen enthousiast en actief deel aan de debatten. Tijdens dit Festival van de Politiek is nooit verzuring opgetreden en is gebleken dat er wel degelijk interesse is voor de politiek", verklaarde ze zondag na afloop.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees