Nederlandse politie neemt actieschip van Greenpeace in beslag

Greenpeace heeft zondag bij een blokkadeactie van de Rotterdamse Mississippihaven schade veroorzaakt aan een schip van de zeehavenpolitie. De politie heeft van haar kant het actieschip de Rainbow Warrior in beslag genomen en de kapitein aangehouden, aldus een woordvoerder van de politie.
De actieschepen Rainbow Warrior en Beluga van Greenpeace blokkeerden zondag gedurende enkele uren de Rotterdamse kolenhaven. Ze wilden binnenkomende kolenschepen tegenhouden. De milieuorganisatie protesteerde daarmee tegen de nieuwe kolencentrale van energieconcern E.ON in de haven.

Volgens de politiewoordvoerder viel er echter niks te blokkeren, "want er was geen kolenschip te bekennen". Toen de Rainbow Warrior de haven wilde binnenvaren, greep de zeehavenpolitie in. Daarbij heeft het Greenpeace-schip volgens de politie schade veroorzaakt aan het politievaartuig.

De politie ging aan boord van de Rainbow Warrior en heeft de kapitein aangehouden. Het schip is weggesleept en in beslag genomen. De Beluga blijft in het kader van de actie nog zo lang mogelijk voor de kolenhaven liggen, aldus Greenpeace.

Volgens de milieuorganisatie trad de havenpolitie ruw op. "De politie zegt schade te hebben opgelopen, terwijl dit alleen een gevolg kan zijn van haar eigen optreden. We weten niet waar ze het over hebben. Wij kunnen geen schade veroorzaakt hebben", aldus een woordvoerder aan boord van de Rainbow Warrior.

E.ON heeft plannen voor acht nieuwe kolencentrales in Europa. Het bedrijf steekt volgens Greenpeace slechts een schijntje van de miljardeninvesteringen in zuivere energie. Zaterdag blokkeerden honderd actievoerders van Greenpeace de bouwplaats van de nieuwe kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte. Aan die actie maakte de politie ook een einde.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees