Swaffelen woord van het jaar

UTRECHT - Swaffelen is het Woord van het jaar 2008 geworden. In de verkiezing eindigde het voor de woorden wiiën en bankendomino. Het Genootschap Onze Taal, Van Dale Uitgevers en dagblad De Pers organiseerden de competitie.
Swaffelen staat voor 'het laten slingeren van het mannelijk geslachtsdeel en er moedwillig tegen een object mee aantikken'. Dat gebeurt onder andere met de bedoeling een ander of zichzelf op te winden.

Wiiën, dat als tweede eindigde, is gamen met een Wii-spelcomputer. Nummer drie, bankendomino, ontstond dit jaar tijdens de kredietcrisis, toen er een reeks faillissementen was van onderling verweven financiële instellingen.

Voor het Woord van het jaar kon het publiek de afgelopen twee weken op een internetsite stemmen op tien genomineerde woorden. Ruim 16.000 bezoekers lieten hun stem achter. Swaffelen won met 57 procent van de stemmen.

De andere zeven genomineerde woorden waren: duyvendakken, gastroseksueel, horroropa, hufterindex, slaaprijden, smirten en zweef-tv. Alle betekenissen stonden op www.woordvanhetjaar.nl.

Volgens hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale is swaffelen verwant aan woorden als zwaaien, zwiepen en zwenken en het in Vlaanderen regionaal gebruikte zwaffelen. Het staat allemaal voor heen en weer bewegen. In het Duits is er een aanknopingspunt met Schwaf en Schweif, wat staart of penis betekent.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees