Rusland voelt weinig voor sancties tegen Iran

MOSKOU - Sancties zijn niet de beste en zeker niet het enige middel om de Iraanse nucleaire crisis te regelen, beklemtoonde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag.

Lavrov stelde vast dat de eerdere sancties van de internationale gemeenschap tegen Irak niet de gehoopte resultaten opleverden. Sancties uitvaardigen tegen Iran, meent de Russische minister, is ,,de kar voor het paard spannen''.

Volgens Lavrov moet de internationale gemeenschap al het mogelijke doen om de crisis te bezweren in de schoot van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA). ,,De functionarissen van het IAEA moeten via inspecties het maximum aan informatie verzamelen'', aldus Lavrov. Hij gaf wel toe dat Iran ,,veel meer moet doen'' om de internationale gemeenschap gerust te stellen.

Rusland, dat financiële belangen heeft in de Iraanse nucleaire sector, sprak zich vorige week voor het eerst zeer kritisch uit over de houding van Teheran. Mede daarom leek Moskou steeds meer op te schuiven naar het kamp van de Verenigde Staten en Europa, die campagne voeren voor een verwijzing van Iran naar de VN-veiligheidsraad.

De Russische president Vladimir Poetin probeerde die indruk wat te relativeren met de verklaring dat de internationale gemeenschap het Iraanse dossier zeer voorzichtig moet behandelen. Hij sprak zich ook uit tegen brutale maatregelen. Poetin herhaalde tevens zijn aanbod om het Iraanse uranium te verrijken op Russisch grondgebied. Dat zou een einde kunnen maken aan het vermoeden van het westen dat Iran een nucleair wapen wil ontwikkelen, maar Teheran heeft deze piste steeds geweigerd.

Israël probeert inmiddels Moskou te overhalen om een hardere houding aan te nemen en heeft daartoe een delegatie hoge functionarissen naar de Russische hoofdstad gestuurd.

Ook China liet vandaag bij monde van woordvoerder Kong Quan van Buitenlandse Zaken verstaan dat moeilijkheden in het overleg de optie van een diplomatieke oplossing niet in de weg mogen staan. Op de vraag of China achter een verwijzing van de kwestie naar de VN-Veiligheidsraad staat, antwoordde Kong ontwijkend. ,,Er zijn nog veel keuzes'', zo hield hij zich op de vlakte.

Intussen herhaalde de Iraanse ambassadeur bij de IAEA dat Teheran de vrijwillige samenwerking met de organisatie zal opschorten indien het land naar de VN-veiligheidsraad in New York wordt verwezen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees