NMBS test directe treinverbinding Oostende-Rijsel

NMBS test directe treinverbinding Oostende-Rijsel

Foto: vum

BRUGGE - De NMBS gaat tijdens de zomer van 2006 testen of een directe treinverbinding tussen Oostende en Rijsel economisch haalbaar is. Dat heeft voorzitter Jean-Pierre Saelens van VOKA Brugge bekend gemaakt. De toeristische sector in Brugge pleit al jaren voor zo'n directe verbinding, die een troef moet zijn op de Franse, Spaanse en Britse markt.
Toeristen die vandaag met de hogesnelheidstrein naar Brugge willen sporen, moeten in Brussel afstappen en nog een uur naar Brugge sporen. Dat is een tijdrovende omweg, want Rijsel ligt veel dichter bij de Europese toeristische topbestemming. De toeristische sector in Brugge vraagt daarom al jaren een directe treinverbinding met Rijsel. De treinen op die lijn zouden aansluiting moeten geven op de hogesnelheidstreinen naar onder meer Parijs en Londen.

Tijdens de zomerweekends 2006 zal de NMBS een dergelijke verbinding uittesten. Volgens VOKA-voorzitter Saelens gaat het om een goed initiatief, maar hij waarschuwt dat de resultaten zullen tegenvallen als over de test niet groots wordt gecommuniceerd naar de buitenlandse toeristische sector. Bovendien is het zomerse weekendpubliek niet representatief zijn voor het Brugse toerisme in het algemeen, benadrukt hij.

Vlaams minister-president Yves Leterme, die bij VOKA Brugge te gast was, spreekt van een financieel moeilijk dossier omdat volgens berekeningen de verbinding Oostende-Rijsel een exploitatieverlies zou lijden van 2,5 tot 3 miljoen euro per jaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees