Gouden schoen voor Mbark Boussoufa

OOSTENDE - 2006 zal voor Mbark Boussoufa voor eeuwig een van de mooiste jaren uit zijn carrière blijven. In mei werd hij Profvoetballer van het Jaar en vanavond mocht hij ook de Gouden Schoen in ontvangst nemen.
HOEWEL de 53ste laureaat zijn stemmen vooral haalde toen hij nog voor AA Gent speelde, is het vooral Anderlecht dat met de eer gaat lopen. Nu staat Boussoufa immers onder contract in het Constant Vanden Stock-stadion.

Het werd één en al Anderlecht gisteren in Oostende. Bij de top zes rangschikten zich liefst vijf spelers van paars-wit. De Gouden Schoen beloont de individuele en niet de collectieve klasse van een speler. Daarom is Anderlecht zo goed vertegenwoordigd in de top van de rangschikking.

Boussoufa, deze zomer voor 3,5 miljoen euro weggehaald in Gent, haalde bijna al zijn stemmen in de eerste stemronde (januari-juni) toen hij nog voor de Buffalo’s speelde. Op 75 van de 99 ingezonden formulieren stond hij op de eerste plaats. Alleen het feit dat in de tweede ronde ruim 25 procent meer stemformulieren (128) werden ingevuld, kon de Marokkaan nog verontrusten.

Maar het overwicht van Memé Tchité, de winnaar tussen juli en december, was lang niet zo groot. De Congolese Belg bleef uiteindelijk op 82 punten afstand steken. De stemgerechtigden die in de tweede ronde nog op Boussoufa hadden gestemd (32 punten) omdat ze absoluut wilden dat hij won, waren niet eens nodig.

De Argentijnse invasie bij Anderlecht is op basis van dit referendum goed gelukt. De geregeld geblesseerde Nicolas Frutos werd nog derde, de nog maar zes maanden in ons land actieve Lucas Biglia zelfs al vierde. Als de twee Argentijnen in België blijven, zijn ze potentiële winnaars. Anderlecht-doelman Daniel Zitka werd zesde.

Karel Geraerts kon zich tussen het paars-witte geweld wringen. Bosko Balaban is op de zevende plaats pas de eerste speler van Club Brugge.

Blauw-zwart komt er heel bekaaid vanaf. Bij de eerste 25 staan slechts drie Bruggelingen. Salou (13de) haalde dan nog al zijn punten bij Zulte Waregem.

De bestgerangschikte van competitieleider RC Genk is Logan Bailly, pas achtste. Niet onverwacht. De Limburgers speelden niet Europees. Bovendien werden ze vooral op basis van collectieve sterkte de jongste maanden de beste ploeg van het land. Dat leert een blik op de eindstand: net als Anderlecht had RC Genk tien spelers in de eindstand. Het meeste van allemaal. Bij Beveren, Bergen en Lierse kreeg niemand punten.

In de top tien staan slechts drie Belgen: Geraerts, Bailly en Soetaers. Het aantal buitenlandse en Belgische Gouden Schoen-winnaars van de jongste vijftien jaar is nagenoeg perfect in evenwicht: acht buitenlanders tegenover zeven Belgen.

De Gouden Schoen winnen staat echter niet langer gelijk met het winnen van de Lotto. De tijd dat de winst van de trofee gelijk stond met een transfer naar het buitenland ligt immers achter ons.

Uitslag eerste ronde
 1. Mbark Boussoufa (AA Gent)  251
 2. Nicolas Frutos (Anderlecht)  98
 3. Pär Zetterberg (Anderlecht)  46
 4. Karel Geraerts (Standard) 40
 5. Salou Ibrahim (Zulte Waregem)  25
Uitslag tweede ronde
 1. Mohammed Tchité (Anderlecht)  190
 2. Lucas Biglia (Anderlecht)  74
 3. Daniel Zitka (Anderlecht)  51
 4. Bosko Balaban (Club Brugge)  49
 5. Logan Bailly (Racing Genk)  47
Einduitslag
 1. Mbark Boussoufa (Anderlecht)  283
 2. Mohammed Tchité (Anderlecht)  201
 3. Nicolas Frutos (Anderlecht)  111
 4. Lucas Biglia (Anderlecht)  74
 5. Karel Geraerts (Standard)  67
Corrigeer