Mysterieus internetfilmpje duikt op in zaak Bende van Nijvel

Mysterieus internetfilmpje duikt op in zaak Bende van Nijvel
De beruchte videobeelden van groepsseks in een bad van confituur, die lang beschouwd werden als een mogelijke oplossing voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel, staan op internet. Heel wat deelnemers zijn herkenbaar. Onder hen ex-gevangenisdirecteur Jean Bultot. Het filmpje is ondertussen van YouTube verwijderd.
Al meer dan twintig jaar doet het verhaal de ronde dat in de Brusselse club ‘le Jonathan’ begin jaren 80 vooraanstaande personen stiekem werden gefilmd terwijl zij deelnamen aan een seksfeestje in een bad van bosbessenconfituur. Tot dusver had niemand die beelden echter gezien en stilaan rees de vraag of zij ooit effectief werden gedraaid. Het antwoord is nu definitief ja.

De speurders in het dossier van de Bende van Nijvel –aan wie 28 doden worden toegeschreven tijdens overvallen op warenhuizen in 1983 en 1985– hebben altijd belang gehecht aan het bestaan van dat filmpje. Indien er belangrijke personen in een compromitterende situatie op te zien zijn, bestaat de mogelijkheid dat het filmpje gebruikt werd om chantage te plegen op die personen.

Om een einde te maken aan die chantage zouden sommige slachtoffers van de moordende raids van de Bende van Nijvel doelbewust zijn doodgeschoten. De andere, lukraak gekozen slachtoffers moesten het ontgelden om te doen geloven dat de daders eigenlijk niets meer dan brutale winkeldieven waren. Tot zover de chantagetheorie in het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Een andere werkhypothese van de Bende-speurders was gebaseerd op de aanwezigheid van Jean Bultot op het seksfeestje met het confituurbad. De man is inderdaad herkenbaar op het 42 seconden durende filmpje. Hij was begin jaren 80 adjunct-directeur van de gevangenis van Sint-Gillis.

De Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, die het dossier in handen had van de laatste Bende-overval op het Delhaizewarenhuis in Aalst (november 1985, 8 doden), meende dat Bultot de sleutel kon zijn voor het mysterie van de namen van de leden van de Bende van Nijvel. Want enkele uren na de overval in Aalst vonden de speurders in ’s Gravenbrakel naast de VW Golf van de overvallers handgeschreven nota’s van de vrouw van Jean Bultot.

Toen hij daarover ondervraagd werd, beweerde Jean Bultot dat die nota’s daar opzettelijk waren gelegd om hem verdacht te maken. Waarschijnlijk denkt hij vandaag hetzelfde over de onverklaarbare manier waarop het filmpje van het seksfeest in ‘le Jonathan’ via YouTube de wijde wereld werd ingestuurd. De Bende-speurders van hun kant kijken na of op het filmpje andere deelnemers te zien zijn dan diegenen, die ze in het verleden al op afdrukken hebben geïdentificeerd. Dat heeft ze echter niet verder geholpen.

In een radiointerview met de VRT bevestigt een van de speurders die zich met de zaak bezighoudt, commissaris Eddy Vos, het bestaan van dergelijke denkpiste, maar volgens hem leverde die totnogtoe weinig of niets op. Hij kon ook nog niet bevestigen of het filmpje dat nu opduikt overeenstemt met enkele foto's van een gelijkaardige feestje die al in het bezit waren van de onderzoekers.Het is evenmin bekend wie het filmpje online gezet heeft, of waarom dat gebeurd is.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees