Mode

Sweatshirt uit kevlar beschermt tegen messteken

Sweatshirt uit kevlar beschermt tegen messteken

Het speciale sweatshirt biedt bescherming tegen messteken. Foto: bladerunner.tv

Bladerunner, een bedrijf dat zich specialiseert in veiligheidsproducten, is gestart met de productie van een sweatshirt gemaakt uit kevlar. De speciale stof, die ook gebruikt wordt in kogelvrije vesten, beschermt de drager voor een mogelijke meshouw of snee. Tegen een directe messteek biedt het kledingstuk echter geen bescherming.
De Britten Adrian Davis en Barry Samms kwamen op het idee voor de speciale sweater. De eerste honderd exemplaren zijn intussen al de deur uit. De sweatshirts kosten 65 pond per stuk.

Davis, die kost verdient als DJ, zegt dat het geweld in het uitgangsmilieu hem op het idee bracht om extra veilige sweatshirts te maken. ,,In nachtclubs zag ik dodelijke steekpartijen en mensen die geslagen werden met glazen flessen. Toen realiseerde ik me dat dit soort dingen ook bij gewone mensen gebeurt’’, aldus Davis.

Het geheim achter de Bladerunner sweaters is de voering van het kledingsstuk. Die is gemaakt uit kevlar, een synthetische vezel die bijzonder stevig is en heel moeilijk door te snijden. De stof kan ook niet smelten, is niet ontvlambaar en geleidt geen elektriciteit. Bij een directe messteek gaan de aramidevezels echter gewoon opzij en laten ze het lemmet door.

Er zijn al plannen om de techniek ook toe te passen in andere kledingsstukken. ,,We hebben net een aantal ontwerpen voor schooluniformen naar onze producenten gestuurd’’, zegt Davis. ,,En we hebben een aantal scholen gecontacteerd die geïnteresseerd zijn in onze producten.’’

Externe links
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees