Israël levert geen brandstof meer aan Gaza

JERUZALEM - Israël heeft de levering van brandstoffen voor voertuigen in de Gazastrook geblokkeerd. Dat heeft een militair radiostation meegedeeld. De stap kadert in de tactiek van Israël om het Hamasbewind in Gaza te isoleren en de nieuwe Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever te steunen.
Volgens schattingen van het Israëlische ministerie van Infrastructuur zouden pompstations in de Gazastrook nog over voorraden voor minstens twee weken beschikken. De beslissing is niet van toepassing op de verkoop van brandstof voor de generatoren die elektriciteit moeten opwekken. Ook aan de waterbevoorrading voor Gaza wordt voorlopig niet geraakt.

De maatregel kadert in de Israëlische strategie om het bewind van Hamas in de Gazastrook zo snel mogelijk te isoleren. Het radicale Hamas erkent het bestaansrecht van Israël niet en steunt het gebruik van geweld tegen Israël. De Israëlische premier Ehud Olmert zegde zijn steun toe aan de regering die president Mahmoed Abbas en toekomstig premier Salam Fayyad zondag willen voorstellen. Die regering, die geen leden van Hamas zal bevatten, kan volgens Olmert een partner van Israël worden. Ook het westen reageerde positief. De Verenigde Staten hebben al aangekondigd dat ze een embargo op steunfondsen willen opheffen.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees