Soedan aanvaardt onvoorwaardelijk vredesmacht

KHARTOEM - Soedan heeft onvoorwaardelijk de ontplooiing van een hybride vredesmacht van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties in de westelijke regio Darfoer aanvaard. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse ambassadeur bij de VN, Dumisano Kumalo, zondag bevestigd na een onderhoud met president Omar al-Bashir in Khartoem.
Al-Bashir bevestigde tegen Kumalo en een delegatie van de VN-veiligheidsraad de eerdere berichten als zou Soedan nu toch bereid zijn om de ontplooiing van een ruimere vredesmacht in Darfoer toe te laten.

Na maanden van intense diplomatieke druk aanvaardde Soedan eerder deze week dat de 7.000 soldaten van de onmachtige vredesmacht van de AU vervangen moet worden door een 20.000 man sterke vredesmacht van de VN en de AU.

Sinds het begin van het conflict in Darfoer in 2003 zijn al ongeveer 200.000 mensen om het leven gekomen. Meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht. Het regime in Khartoem, dat beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, heeft totnogtoe steeds geweigerd om een sterke VN-vredesmacht toe te laten tot de regio.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees