5.000 betogers voor regularisatie mensen zonder papieren

BRUSSEL - Zo'n 5.000 mensen - volgens de politie - hebben zondagnamiddag in de straten van Brussel betoogd voor duidelijke criteria voor de regularisatie van mensen zonder papieren. De manifestatie volgde het traditionele noord-zuidtraject in tegengestelde richting om te eindigen op de Albert II-laan in de Noordwijk, waar de Dienst Vreemdelingenzaken gehuisvest is.
In de betoging vielen vooral de symbolen op van de socialistische vakbond ABVV en in mindere mate die van de christelijke bond ACV. Ook delegaties van de partijen Groen! en Ecolo namen deel aan de manifestatie. 'We respecteren onze engagementen van voor de verkiezingen. Iedereen zei dat men tot de verkiezingen moest wachten om over een regularisatie te spreken. Dat gaat niet gemakkelijk zijn, maar we zullen het dossier op tafel leggen telkens men ons uitnodigt. We ontmoeten de informateur maandag en de regularisatie maakt deel uit van onze prioriteiten', stelde federaal secretaris van Ecolo, Isabelle Durant.

Ook Spirit-voorzitter Geert Lambert zei voorstander te zijn van een algemene regularisatie op basis van duidelijke criteria, maar was sceptisch over het dossier. 'Zoals vaak heeft de CD&V zich niet duidelijk uitgesproken over het dossier. De partij is voorstander van een individuele regularisatie, maar dat neemt teveel tijd in beslag en de administratieve achterstand is vandaag te groot', betreurde Lambert.

'Het is voor ons onaanvaardbaar dat de mensen zonder papieren in onmenselijke toestand moeten blijven onder het voorwendsel dat we niet alle ellende van de wereld kunnen opvangen', zei Anne Demelenne (ABVV) in haar toespraak aan het einde van betoging. 'Er moet een einde komen aan de willekeur of hypocrisie waarbij men weigert te regulariseren maar tegelijk de ogen sluit voor de clandestiniteit, waardoor mensen zonder papieren kunnen uitgebuit worden in maffieuze circuits. Enkel een regularisatie geeft de talrijke illegale werknemers de kans om een waardige job uit te oefenen om waardig te kunnen leven', stelde ze nog.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees