Louis Michel wil groenen in regering

Louis Michel wil groenen in regering
BRUSSEL - Europees commissaris Louis Michel (MR) stelt voor om de zich aankondigende toekomstige roomsblauwe coalitie van liberalen en christendemocraten te openen voor de groenen.
Michel deed zijn uitspraken hierover zondagmiddag op RTL-TVi. Bij de Franstalige groenen van Ecolo was duidelijk te horen dat dergelijke formule hun voorkeur niet wegdraagt.

'Het zal moeilijk zijn om naast een coalitie van liberalen en christendemocraten te kijken. Volgens mij moet men ook voorstellen doen aan de ecologisten', stelde Michel, die wees op de goede resultaten van de groenen op 10 juni. 'Dat beantwoordt aan de vraag van de kiezer', zei hij nog.

Eerder op de middag op Controverse (RTL-TVi) en Mise au point (RTBF), liet Ecolo een heel ander geluid horen. De vertegenwoordigers van de partij benadrukten dat ze niet wilden toetreden tot een meerderheid waarin ze rekenkundig niet noodzakelijk zijn.

'Naast oranje-blauw kunnen nog andere vruchten groeien', zei Waals parlementslid Marcel Cheron. Bij een olijfcoalitie - socialisten, christendemocraten, groenen - zijn Ecolo en Groen! wel noodzakelijk.

Het communautaire thema was nadrukkelijk aanwezig tijdens de zondagse actualiteitsprogramma's op de Franstalige zenders. De Franstaligen herhaalden hun verzet tegen een staatshervorming die in strijd zou zijn met de belangen van de Franstaligen.

De cdH is niet bereid om toe te geven, aldus uittredend senator Francis Delpérée, die er aan herinnerde dat zijn partij zich tegen de lijst van te herziene grondwetsartikelen verzet had. Premier Guy Verhofstadt kan voor cdH nog gerust een half jaar voortdoen.

Voorts bleek uit de uitzendingen dat de Franstalige partijen bevreesd zijn voor N-VA, die in kartel met CD&V naar de kiezer trok. 'Gevaarlijk, zeer gevaarlijk', luidde het oordeel van Louis Michel. Zijn partijgenoot en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Armand De Decker, stelde dat de eisen van het kartel 'aanzienlijk gemilderd moeten worden om te vermijden dat er geen regering gevormd kan worden'.

Open Vld-minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (VLD), wees erop dat de Franstaligen wel het gesprek moeten aangaan. 'De Walen moeten begrijpen dat er moet gepraat worden over een herziening van de Grondwet en de overheveling van bepaalde bevoegdheden. Er is niet alleen Brussel-Halle-Vilvoorde', zei hij nog.

Hij werd daarin bijgetreden door Vlaams parlementslid Steven Van Ackere (CD&V). Hij vond dat de Franstaligen de keuze van de Vlaamse kiezer niet kunnen negeren. 'Men moet niet denken dat men na de verkiezingen kan denken dat de mensen zich vergist hebben.'

De staatshervorming kan de samenstelling van de nieuwe regering vertragen. De socialisten zullen voorlopig vanop afstand toekijken op de discussies, maar volgens Philippe Moureaux, een ervaringsdeskundige in communautaire dossiers, kan de vakantie-uittocht de zaken vergemakkelijken. 'Gedurende drie weken krijgen we spierballengerol, maar eens de Belgen met vakantie zijn, zal de misdaad zich voltrekken: de beloften zullen worden verraden', voorspelde hij in Mise au point.

Gewezen premier Mark Eyskens (CD&V) hoopte van zijn kant dat de nieuwe federale regering tegen 21 juli gevormd zal zijn.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S