Alain Juppé trekt zich terug uit regering

Alain Juppé trekt zich terug uit regering

Foto: afp

PARIJS - De nummer twee van de Franse regering, Alain Juppé, heeft zondagavond zijn ontslag uit de regering aangekondigd, nadat hij verslagen werd in de parlementsverkiezingen in zijn kieskring in Bordeaux.
Juppé is als minister van Staat, minister van Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Regionale Ontwikkeling, de nummer twee van de regering. Hij behaalde slechts 48,4 pct van de stemmen tegenover de socialistische kandidate Michèle Delaunay, aldus een schatting van het peilingsinstituut CSA-Cisco.

De nederlaag van Juppé, voormalig eerste minister in de regering van Jacques Chirac en zwaargewicht van de huidige regering, is een zware klap voor de meerderheid en voor president Nicolas Sarkozy.

Eerste minister François Fillon had verklaard dat elke minister die kandidaat was en verslagen werd, ontslag moest nemen.

De Parijse rechter Jean-Louis Bruguière, onder meer gespecialiseerd in terreurzaken, werd zondag eveneens verslagen in de parlementsverkiezingen in de kieskring in het zuidwesten van Frankrijk. Hij behoorde tot de rechtse UMP en werd verslagen door zijn socialistische rivaal Jérôme Cahuzav, die 52,29 pct van de stemmen haalde.

De rechtse partij UMP behaalde zondag een absolute meerderheid, maar de socialisten deden het toch een stuk beter dan verwacht.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees