Regering Malediven vergadert onder water

Regering Malediven vergadert onder water

Foto: *

MALE - De regering van de Malediven heeft zaterdag onder water vergaderd. Daarmee wilde zij de aandacht vestigen op de stijging van de zeespiegel die een ernstig gevaar vormt voor de eilandengroep in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India.
Voor het oog van de camera's van de nationale televisie sprong president Mohamed Nasheed als eerste in de oceaan, gevolgd door de andere leden van de regering. De hele groep droeg een professioneel duikpak en was voorzien van de nodige duikapparatuur. Elke minister werd begeleid door een duikinstructeur.

President Mohamed Waheed en elf ministers zaten op een diepte van zes meter onder de zeespiegel aan tafels die in een hoefijzervorm waren opgesteld. Ze bleven een half uur onder water en communiceerden met elkaar via witte borden en handbewegingen.

De president en zijn kabinet tekenden een document waarin ze de wereld oproepen om maatregelen te nemen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen. De president hamerde er ook op dat de klimaatconferentie van de VN die in december in Kopenhagen plaatsvindt noodgedwongen een succes moet zijn.

Tijdens de persconferentie onder water vroeg men aan president Nasheed wat er zou gebeuren als de ecologische plannen toch zouden falen. 'Dan sterven we', antwoordde hij kortweg. De Maladiven liggen ongeveer 2,1m boven de zeespiegel en de regering beklemtoont dat ze gewoonweg worden weggespoeld als er niets gebeurt.

Corrigeer

MEER NIEUWS