Dedecker moet 1 euro schadevergoeding betalen aan Lefevere

De burgerlijke rechtbank in Brugge heeft senator Jean-Marie Dedecker veroordeeld tot 1 euro schadevergoeding aan de managementvennootschappen van ploegbaas Patrick Lefevere en wielrenner Tom Boonen.

lob

De managementvennootschappen eisten een schadevergoeding na enkele uitspraken over dopinggebruik van Jean-Marie Dedecker vorig jaar na een uitzending van Actua-tv. Dedecker zei toen dat drie Belgische toprenners een dopingkuur hadden gevolgd in Italië.

De Brugse rechter oordeelde dat ondanks het feit dat Dedecker geen namen noemde, hij toch schade toebracht aan de wielrennerij. Lefevere en Boonen voelden zich door de uitspraak geviseerd. Hun vennootschappen Esperanza en Celio Sport & Image vroegen samen met het International Professional Cycling Team elk 25.000 euro schadevergoeding van de senator. Dedecker zelf vroeg 25.000 euro wegens een roekeloos en tergend geding.

Omdat het dopinggebruik zelf toch veel zwaarder weegt dan de uitspraken van de senator werd de schadeclaim herleid van 25.000 euro naar 1 euro.

Tijdens de pleidooien stelde Dedecker dat de rechtszaak enkel tot doel had hem het zwijgen op te leggen. De rechter volgde die stelling niet. Volgens hem is de senator onvoorzichtig geweest. Hij is vertrouwd met de media en had moeten weten dat bepaalde renners zouden worden geviseerd. Volgens de rechtbank laat de wet op de vrije meningsuiting niet toe iemand te beschuldigen zonder het bewijs te leveren.

De vorderingen werden door de rechtbank herleid omdat geen van de eisende partijen het bewijs van schade kon voorleggen zoals afgesprongen sponsorcontacten, verminderde lonen van de wielrenners, enz.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen