Siberië verwacht -55 graden

Siberië verwacht -55 graden
MOSKOU - In Siberië duiken de temperaturen regelmatig onder het vriespunt. Toch is het er nu kouder dan anders. Het Russische gebied dat berucht is voor temperaturen rond -30 graden stevent af op een nieuwe recordtemperatuur.
In veel gebieden werden al temperaturen gemeten in de buurt van -40 en -50 graden. Dat is 12 tot 14 graden kouder dan normaal. In de stad Jakoetsk was het vrijdag -46 graden. In de grensstreek met China zakte de temperatuur vrijdag al tot -53 graden. Tienduizenden kinderen moeten bij deze temperaturen niet naar school. Vanaf -44 graden mogen ze thuis blijven.

Oorzaak van de koudeprik is een arctische koudefront.

De autoriteiten hebben de Siberische bevolking gewaarschuwd voor extra koude temperaturen die tot dinsdag aanhouden. In de regio Krasnojarsk bereiden enkele plaatsen zich voor op een vrieskoude van -55 graden.

Door het koude weer valt de elektriciteit op bepaalde plaatsen uit. Het netwerk kan het hoge verbruik niet dragen. In sommige dorpen is ook de verwarming uitgevallen. Volgens experts zijn de koude temperaturen in Siberië relatief goed te verdragen door het droge klimaat. Siberië blijft een gebied van extremen. In de zomer kan de temperatuur er stijgen tot 40 graden.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees