'Geheugenpil' doet u beter presteren

BRUSSEL - Verschillende farmabedrijven leggen momenteel de laatste hand aan medicamenten die het geheugen versterken, meldt de Sunday Times. Die middelen zouden niet alleen Alzheimerpatiënten, maar ook jongere mensen kunnen helpen om beter te presteren op het werk of bij de studie.
Het gaat om twee geneesmiddelen, waarvan de uitwerking wordt beschreven als 'kennisverruimend'. Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen die kampen met geheugenverlies dat wordt veroorzaakt door hun leeftijd.

Maar neuroloog Steven Ferris, een vroeger lid van de gezaghebbende Amerikaanse Food and Drug Administration, die nieuwe geneesmiddelen moet (goed)keuren voordat ze op de markt komen, ziet 'geen reden waarom ze over enkele jaren ook niet gewoon bij de apotheek te verkrijgen zijn als lifestyle drugs voor iedereen die zijn of haar geheugen wil verbeteren'.

'Veel mensen vinden zo'n verbetering een onaangenaam idee, maar de voordelen zijn onmiskenbaar. Want we zijn nu eenmaal niet altijd in topvorm. Na een slapeloze nacht met een huilende baby of na een lange nachtvlucht zouden veel mensen baat hebben bij iets waardoor ze helderder kunnen denken', zegt Ferris.

'Het is niet verboden om energiedrankjes te gebruiken met veel cafeïne. Het effect van de nieuwe geneesmiddelen verschilt daar niet zo vreselijk veel van.'
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees