Transportkrant De Lloyd viert 150ste verjaardag

ANTWERPEN - De gespecialiseerde transportkrant De Lloyd viert donderdag haar 150ste verjaardag. Op 20 maart 1858 rolde het eerste exemplaar van de 'Lloyd Anversois' van de persen. De Lloyd is daarmee de oudste krant van Vlaanderen.
Het allereerste exemplaar van de volledig Franstalige 'Lloyd Anversois' was de opvolger van het sinds juli 1837 gepubliceerde 'La Trompette' dat tot doel had de lokale handelaars te informeren over de aankomende en vertrekkende zeeschepen en over het beladen van schepen in de haven van Antwerpen. De 'Lloyd' had echter de ambitie een 'echte maritieme krant te worden met informatie over alles wat de handel en de scheepvaart in het algemeen kon aanbelangen.'

Sindsdien heeft de krant een lange weg afgelegd. Mijlpalen in de evolutie van maritieme editie tot multimodale transportkrant waren onder meer de eerste editie na WOI, die omwille van de papierschaarste slechts op twee pagina's kon verschijnen, het eerste nummer van de Nederlandstalige De Lloyd in oktober 1979 en de eerste volledige vierkleureneditie op nieuw formaat in januari 2005. Ook het elektronische tijdperk ging niet voorbij aan De Lloyd, met de start begin januari 2003 van een dagelijkse e-lloyd verspreid via het internet.

De groep De Lloyd is sinds december 2000 gedeeltelijk en sinds 2002 volledig in handen van de Duitse uitgeverij DVV Media Group, dat gespecialiseerde transportpublicaties uitgeeft in acht Europese landen, het Midden-Oosten en India.

Het 150-jarig jubileum wordt gevierd met een academische zitting, die plaats vindt op donderdag 20 maart om 16 uur in het AMUZ, Kammenstraat 81 in Antwerpen. Naar aanleiding van het jubileum drukt de krant donderdag uitzonderlijk een editie van 150 bladzijden met een terugblik op de geschiedenis van de krant en het transport in het algemeen.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees